Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 07:06:37

11 мобільних бригад, 2 консультативні служби, широка просвітницька робота: досвід Прилуччини у запобіганні та протидії домашньому насильству

15.02.2024   13:06Агенцiя

А також співпраця з громадськими організаціями, благодійними фондами, участь в акціях – про все, що робиться в районі задля подолання цієї проблеми, розповіла під час брифінгу в медіацентрі ОВА Олеся Кісленко, заступниця голови Прилуцької РДА.

    «Війна поглибила проблему домашнього насильства. Втім постраждалі  мають розуміти, що про таке не можна мовчати, необхідно відкрито говорити про випадки насильства, звертатися за соціально-психологічною допомогою», – зауважила спікерка.

До речі, останню надають команди мобільних бригад, яких наразі 11 в районі (по одній в кожній ТГ). Звернутися за безоплатною соціально-психологічною допомогою можуть всі жителі району, в тому числі і внутрішньо переміщені особи.

За словами Олесі Кісленко, мобільна бригада консультує постраждалих осіб про їхні права та можливість отримання медичних, юридичних та інших послуг, а також займається інформаційно-просвітницькою діяльністю.

Якщо говорити про статистику звернень до мобільних бригад протягом останніх трьох років, то в більшості ТГ їх кількість збільшилася. Але це пов’язано не зі збільшенням випадків домашнього насильства, а насамперед з розумінням, що цю проблему не можна замовчувати.

Контакти мобільних бригад можна знайти як на офіційному сайті, так і на фейсбук-сторінці РВА.

Також, у Прилуцькому районі функціонують 2 спеціалізовані служби первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі:  при комунальному закладі «Варвинський Центр соціальних служб» (Варва) та при Центрі соціальних служб (Прилуки).

Покращенню якості надання послуг постраждалим від насильства сприяють громадські організації та благодійні фонди. Це і ГО «Інноваційні соціальні рішення» у Варвинській територіальній громаді, і  ГО «Ладанстарт» у Ладанській. Прилуцька міська рада тісно співпрацює з ГО «Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини», ГО «Ла Страда – Україна», ГО «Центр гендерної культури», ГО «Центр зайнятості Вільних людей».

    «А щорічну Всеукраїнську акцію «16 днів проти насильства» проводимо без виключення у всіх територіальних громадах району. У минулому році залучали до акції навіть дошкільнят. Адже важливо з раннього віку розповідати про цю проблему. Більше того, ми започаткували акції «Не ламай калину» – щорічно 25 листопада у Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок висаджуємо кущі калини, інсталяція взуття як мовчазний символічний протест проти насильства та «Приміряй на себе стрічку», – розповіла спікерка.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

 
 

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини