Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 20:58:40

141 українець захворів на лептоспіроз – це у 1,6 рази більше за подібний період минулого року

12.10.2023   14:34Агенцiя

Від початку року 141 українець захворів на лептоспіроз, це у 1,6 рази більше за подібний період минулого року – такі дані наводить Центр громадського здоров’я.

 Джерелом поширення інфекції у більшості з цих випадків стали щури. Проте не лише вони переносять лептоспіроз – заразитися можна і від великої рогатої худоби, свиней, коней, собак тощо, навіть не маючи таких тварин вдома. Що варто знати про це захворювання та як уберегтися від нього – розкажемо далі.

 ЩО ТАКЕ ЛЕПТОСПІРОЗ?

Лептоспіроз – бактеріальне захворювання. Через біологічні рідини інфікованих передається до людини. Випадки передачі від людини до людини – вкрай рідкісні.

Бактерії-збудники можуть потрапляти у водойми або ґрунт і жити там до кількох місяців. Симптоми лептоспірозу у тварин неспецифічні, іноді тварина взагалі не має жодних ознак захворювання, проте продовжує виділяти бактерії в довкілля від кількох місяців до кількох років.

 ЧИМ ЛЕПТОСПІРОЗ НЕБЕЗПЕЧНИЙ ДЛЯ ЛЮДИНИ?

Для людини лептоспіроз становить неабияку небезпеку. Без своєчасної медичної допомоги хвороба може призвести до ураження нирок, печінки, мозкових оболонок і навіть смерті. Від зараження до перших симптомів минає від двох днів до чотирьох тижнів. Лептоспіроз зазвичай починається з різкого підняття температури тіла – саме тому його дуже легко сплутати з ГРВІ: грипом чи COVID-19. Серед його ознак також:

головний біль та  біль у м’язах,
блювання та діарея,
озноб,
жовтяниця,
почервоніння очей,
висипання.
Водночас у людей лептоспіроз також може протікати безсимптомно.

 ЯК ВІДБУВАЄТЬСЯ ЗАРАЖЕННЯ?

Людина може заразитися лептоспірозом через:

контакт із сечею (або іншими біологічними рідинами, крім слини) інфікованих тварин,

контакт із водою і ґрунтом, забрудненими сечею інфікованих тварин,

вживання їжі або води, забруднених сечею інфікованих тварин.

Захворіти на лептоспіроз можна під час купання в заражених водоймах, риболовлі, на територіях, що зазнали повені, під час догляду за хворими і інфікованими тваринами тощо.

 ЯК УНИКНУТИ ЛЕПТОСПІРОЗУ?

уникайте водойм, в якості води в яких ви не впевнені, не рибальте в них;
вакцинуйте домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу, робіть це регулярно;
уникайте контактів із хворими та інфікованими тваринами;
проводьте дератизацію приміщень за першої потреби.
Якщо ви маєте бодай найменші симптоми захворювання — зверніться до лікаря, адже захворювання має швидкий перебіг. Несвоєчасне звернення по медичну допомогу може коштувати життя.

Міністерство охорони здоров'я України

 

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини