Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 10:29:09

Судом зобов’язано винести на розгляд Чернігівської міської ради питання затвердження історико-архітектурного опорного плану міста Чернігова

07.10.2023   10:08Агенцiя

Рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду від 02.10.2023 задоволено позов прокуратури та визнано протиправною бездіяльність виконавчого комітету Чернігівської міської ради та зобов’язано вжити заходів до подання на затвердження міській раді історико-архітектурного опорного плану історичного населеного місця міста Чернігова.

Прокурором встановлено, що Міністерством культури та інформаційної політики України на адресу Чернігівської міської ради ще у 2020 році скеровувався лист щодо необхідності додержання законодавчих вимог в частині розробки та затвердження в установленому порядку історико-архітектурного опорного плану. Однак, відповідна вимога Міністерства залишена поза увагою.

Наведені факти стали підставою для звернення прокурора до суду з позовом в інтересах Міністерства культури та інформаційної політики України, Управління містобудування та архітектури Чернігівської ОДА до виконавчого комітету Чернігівської міської ради про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання вчинити певні дії.

За результатами розгляду справи судом констатовано, що відсутність основного виду містобудівної документації на місцевому рівні, яка відповідала б вимогам Закону України «Про регулювання містобудівної документації», зокрема історико-архітектурного плану не сприяє збереженню традиційного характеру середовища історичного населеного місця міста Чернігова.

Більш того, з рахуванням внесених законодавчих змін з 01.01.2019 за умови відсутності історико-архітектурного опорного плану будь-яке нове будівництво в історичних населених місцях є неможливим.

Такий стан із збереженням пам’яток є неприпустимим, завдає значної шкоди іміджу нашої держави на міжнародній арені, створює негативний суспільний резонанс та суперечить державній політиці з охорони культурної спадщини.

Надавши оцінку матеріалам справи, Чернігівським окружним адміністративним судом винесено рішення про задоволення позову прокурора в повному обсязі.

Довідково: згідно зі ст. 17 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» для населених пунктів, занесених до Списку історичних населених місць України, в межах визначених історичних ареалів у складі генерального плану населеного пункту визначаються режими регулювання забудови та розробляється історико-архітектурний опорний план, в якому зазначається інформація про об’єкти культурної спадщини.  Збереження традиційного характеру середовища історичних ареалів, охорона і раціональне використання розташованих в їх межах нерухомих об’єктів культурної спадщини, збереження її містоформуючої ролі є пріоритетним напрямом містобудівної діяльності.

За інформацією Чернігівської окружної прокуратури

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.