Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 22:36:38

Залучення громадськості до відбудови Чернігівщини – платформа від UST

12.09.2023   09:13Агенцiя

Днями представники громадськості Чернігова, територіальних громад та ОВА зустрілися, щоб створити єдину координаційну платформу, яка забезпечить якісний відбір проєктів для відновлення життя у постраждалих громадах.

    «Команда Ukraine Support Team (UST) організувала зустріч, аби започаткувати публічний діалог щодо залучення громадськості до процесів планування та відбудови, адже усі мають спільну мету, але бачення в усіх можуть бути різними», – зазначив керівник Чернігівського офісу коаліції  UST Андрій Кужель.

Зустріч відбулася у співпраці з Регіональним офісом міжнародного співробітництва Чернігівської області.

За словами керівниці коаліції Олени Колтик, таке спілкування — можливість знайти точки дотику, обговорити спільні дії та напрямки координації, аби краще комунікувати та залучати громадськість до процесів відбудови.

Один із напрямків співпраців – програма «єВідновлення».

Сергій Куреня, керівник Управління містобудування та архітектури Чернігівської ОВА, наголосив, що нагальною потребою, яку міг би закрити громадський сектор, є допомога із подачею заяв на програму «єВідновлення» (особливо категорії людей старшого віку) та оформлення документів на майнові права, юридичні консультації.

    «Станом на 7 вересня ми маємо близько 2 тисяч заяв від жителів області, майже половина – в обробці комісій», - додав він.

За словами Павла Пущенка, експерта шведсько-українського проєкту PROSTO,  громадянське суспільство залучається в момент створення робочої групи для реалізації проєкту і згідно законодавства має 10 днів, щоб надати пропозиції до керівництва громади.

    «Громадськості ніхто не забороняє бути більше залученим в процеси відбудови. Механізм на законодавчому рівні існує, але проблемне питання –  чи готова сама громада до цього та відсутність нормативної бази на місцях для збільшення вагомості громадськості під час прийняття рішень».

Учасники заходу обговорили основні напрямки подальшої роботи платформи, а саме: консультації з підготовки та оформлення документів для отримання компенсації за зруйноване або пошкоджене житло,  інформаційна кампанія про відновлення в країні, навчання керівництва ТГ щодо залучення громадськості та інституційна підтримка громадських організацій Чернігівщини.
 

Розповіла Олена Колтик і про методологію SMART-пріоритезації, розроблену коаліцією UST за участі національних експертів. Цей інструмент можуть активно використовувати  у своїй роботі громади.

    «Методологія створена для того, щоб змінити підходи до процесів відбудови: не погоджуватись на усі пропозиції фінансування, натомість пріоритезувати наші потреби – показати донорам, яка допомога критично потрібна зараз».

    «На місцевому рівні надзвичайно важливою є співпраця військово-цивільних адміністрацій, ОМС та громадянського суспільства: спільні підходи до оцінки потреб допомагають розбудовувати громади, що необхідно для сталого зміцнення державних структур, особливо деокупованих. Набутий досвід у Чернігівській області може стати цінним прикладом для відбудови інших регіонів», - зазначив Саймон Мущик, представник Stabilization Platform.

 
Довідково: Ukraine Support Team – коаліція громадських організацій, аналітичних центрів, національних і регіональних команд експертів, мета якої допомогти громадам відновити життя в регіонах, постраждалих від війни рф проти України.

Stabilization Platform – проєкт, який займається реалізацією та підтримкою програм в Україні за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини та інструментів зовнішньої політики Євросоюзу.

Регіональний офіс міжнародного співробітництва — ініціатива Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що має на меті розвиток взаємодії місцевих та регіональних влад з міжнародними партнерами, які прагнуть співпрацювати на рівні області та територіальної громади.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини