Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 02:59:49

Увага! Відділ протидії кіберзлочинам в Чернігівській області попереджає про шахрайські схеми!

30.08.2023   10:46Агенцiя

З розвитоком цифрових технологій почастішали випадки так званих фішингових атак.

Що таке фішинг?

Це спроба отримати вашу особисту інформацію через Інтернет чи мобільний зв'язок оманливим шляхом. Одним з найпоширеніших є голосовий та смс-фішинг.

Як працює фішинг?

“Виграш призів” - шахраї телефонують з повідомленням, начебто ви виграли приз.

“Ваш родич став винуватцем дорожньо-транспортної пригоди” - шахраї видають себе за правоохоронця і пропонують за певну суму “вихід із становища”.

“Соціальні виплати під час війни” чи “Пенсійна реформа” - зловмисники пропонують фінансову допомогу та просять ваші особисті дані, себто номер карти чи банківського рахунку, номер соціального страхування, ідентифікаційний код тощо.

Також зловмисники напрацювали шахрайські схеми в єПідтримці, пропонуючи матеріальну допомогу. Шахраї надсилають повідомлення на телефон чи в соцмережі, начебто на рахунок жертви зараховано певну суму грошей. Текстове повідомлення зазвичай містить посилання, за яким не варто переходити, інакше шахраї зможуть отримати ваші персональні дані. Однак ні “Дія”, ні Міністерство цифрової трансформації не надсилають таких повідомлень.

Як протидіяти фішингу?

Не відкривайте жодні посилання в месенджерах, соціальних мережах, SMS. П’ять хвилин, які ви витратите, зателефонувавши в банк, можуть зберегти ваші гроші та нерви.

Не вводьте на сторонніх сайтах дані своєї картки. Навіть якщо ви маєте отримати гроші від держави, така заявка оформлюється через застосунок «Дія», усе підтягується автоматично.

Після тривожних дзвінків, в яких повідомляють про біду з родичами - самі зателефонуйте близьким і переконайтесь, що ті в безпеці.

Попередьте своїх рідних похилого віку, щоб вони не переходили на жодні посилання, не довіряли незнайомцям по телефону і перевіряли достовірність інформації які ті повідомляють, а також не надавали своїх персональних даних.

Слід пам’ятати, що шахраї розраховують на неуважних і технічно неосвічених людей.
увага! відділ протидії кіберзлочинам в чернігівській області попереджає про шахрайські схеми!

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини