Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 13:01:54

Чернігівські журналісти здобули навички спілкування з людьми, як іпостраждали у результаті війни

28.08.2023   14:24Агенцiя

Цієї суботи, 26 серпня, у хабі «МедіаБаза. Чернігів» пройшов тренінг «Чутлива журналістика: як працювати із постраждалими в наслідок війни».

Психологиня Ірина Лісовецька розказала чернігівським медійникам, як людина реагує на стресові ситуації і як спілкуватися із тими, хто постраждав від воєнних дій.
«Як би ми не хотіли забути, війна стала травматичним стресом. Ми не будемо такими, як раніше»,- зазначила спікерка.
За словами Ірини Лісовецької, під час інтерв’ювання людини, яка пережила травматичний досвід війни, головне не тиснути, не дивитися постійно на годинник» і дати людині більше часу на формулювання думки. Адже, коли з’являються тригерні запитання, герой інтерв’ю буде повільно думати, згадувати всі ці події і повертатися у стан стресу. У такому випадку необхідно взяти паузу, дати людині можливість пригадати.
Окрім того, психологиня порадила використовувати прийоми активного слухання під час інтерв’ювання постраждалих внаслідок війни, адже це дає зрозуміти герою, що вам цікаво все, що він розповідає і це важливо. Також, дуже важливо ставити легкі і зрозумілі питання, уточнювати. У випадку сильного поглинання у стрес людини, можна ненадовго перевести тему.
У той же час, за словами Лісовецької, потрібно бути дуже обережними у виборі фраз. До прикладу, дитині, яка втратила батька на війні, не можна говорити, що він захищав саме дитину і її майбутнє,адже це може викликати відчуття провини за смерть батька.
Ірина Лісовецька також зазначила, що для інтерв’ю із постраждалим, обов’язково потрібно дотримуватися дрес-коду: простий одяг, не можна вдягати міні-спідницю, одяг не має просвічуватися, під забороною також яскраві помада і нігті та агресивні парфуми.
В свою чергу, присутні на заході журналісти, поділилися своїм досвідом спілкування з людьми, які постраждали у результаті війни. Тож, колеги зможуть використовувати поради й одне одного вже на практиці.
Нагадаємо, що хаб «МедіаБаза. Чернігів» - безпечне місце для роботи журналістів. Також, тут проходять різноманітні тренінги та навчання і є можливість взяти в оренду засоби захисту.


 

Останні новини Чернігівщини

На Масанах почалися роботи з відновлення колектора 15:50

Стартував ремонт аварійного колектора, що в мікрорайоні Масани (вул. Незалежності, 42). Роботи виконуватимуть за новою технологією – методом санації полімерним рукавом.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 15:19

Протягом минулої доби зареєстровано 9 небезпечних подій, а саме: 1 аварійна ситуація на мережах життєзабезпечення, 1 загибель на водних об’єктах, 1 дорожньо-транспортна пригода, 6 пожеж. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 1 особа постраждала.

Чернігівський медичний коледж отримав навчальну літературу від латвійських партнерів 15:17

Близько 200 підручників для навчання студентів Чернігівського базового фахового медичного коледжу передала сьогодні Юліана Китаєва, представниця Почесного консула Латвійської Республіки в місті Чернігові Олени Вишнякової.

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ 15:15

Заволодів коштами державного підприємства на суму майже 750 тис. гривень: правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини