Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 13:21:14

25 серпня - цей день в Україні та в світі

25.08.2023   08:23Агенцiя

ДЕНЬ 548 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 548 RUSSIAN AGRESSION

25 серпня у світі відзначають День примирливого поцілунку.

У Бразилії - День солдата, у Німеччині - Свято на Музейній набережній у Франкфурті-на-Майні, у Франції - День визволення.

Православна церква вшановує пам'ять мучеників Аникити і Фотія.

День "Поцілуємося і помиримося"

25 серпня у світі відзначають День примирливого поцілунку, який для багатьох може стати знаковим, якщо вони дослухаються до заклику, який дав святу назву День "Поцілуємося і помиримося".

Ініціатори свята пропонують згадати і про те, що поцілунок може мати не лише прояв ніжних почуттів, бути знаком вітання, а й відігравати роль вкрай ефективного засобу примирення під час сварки, конфлікту. У такому разі поцілунок схожий на рукостискання, але відрізняється від нього тим, що нерозповсюджений так широко щодо будь-якої людини.

Ще цього дня:

1912 - У Республіці Китай засновано партію Гоміндан ("партія народної держави");

1929 - Дирижабль "Граф Цепелін", що вилетів із Токіо, прибув до Сан-Франциско;

1933 - Домовленість між урядом Третього Рейху та єврейською адміністрацією в Палестині, яка дозволяла німецьким євреям переїхати до Палестини та інших країн;

1964 - Радянського дисидента, українця Петра Григоренка було позбавлено звання генерал-майора;

1991 - Під час війни Хорватії за незалежність почалася битва за Вуковар.

Церковне свято

Православна церква вшановує пам'ять мучеників Аникити і Фотія, які доводилися один одному дядьком і племінником. Аникита був військовим сановником у Нікомідії за часів імператора Діоклетіана (кінець 3 - початок 4 століть), але одного разу виступив проти свого правителя - коли той виставив на міській площі знаряддя страти для залякування християн. Розгніваний імператор наказав піддати сановника тортурам, а потім кинути на поталу диким звірам; але випущений лев, замість того, щоб розтерзати мученика, почав пеститися до нього.

Аникиту намагалися стратити у різний спосіб, але щоразу Господь рятував його. Зрештою імператор наказав розпалити величезну піч і стратити в ній мучеників. Безліч християн, натхненні подвигами святих родичів, самі зробили крок у жерло і загинули з молитвою на вустах. Аникита і Фотій теж померли, але тіла їхні не постраждали від вогню. Побачивши це диво, багато язичників увірували в Христа.

Іменини: Олександр, Олексій, Антон, Аркадій, Василь, В'ячеслав, Герман, Дмитро, Іван, Ілля, Леонід, Матвій, Михайло, Микола, Петро, Сергій, Степан, Федір, Яків.

Останні новини Чернігівщини

На Масанах почалися роботи з відновлення колектора 15:50

Стартував ремонт аварійного колектора, що в мікрорайоні Масани (вул. Незалежності, 42). Роботи виконуватимуть за новою технологією – методом санації полімерним рукавом.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 15:19

Протягом минулої доби зареєстровано 9 небезпечних подій, а саме: 1 аварійна ситуація на мережах життєзабезпечення, 1 загибель на водних об’єктах, 1 дорожньо-транспортна пригода, 6 пожеж. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 1 особа постраждала.

Чернігівський медичний коледж отримав навчальну літературу від латвійських партнерів 15:17

Близько 200 підручників для навчання студентів Чернігівського базового фахового медичного коледжу передала сьогодні Юліана Китаєва, представниця Почесного консула Латвійської Республіки в місті Чернігові Олени Вишнякової.

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ 15:15

Заволодів коштами державного підприємства на суму майже 750 тис. гривень: правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини