Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 23:21:27

16 серпня - цей день в Україні та в світі

16.08.2023   08:29Агенцiя

ДЕНЬ 539 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 539 RUSSIAN AGRESSION

16 серпня відзначають Всесвітній день повітряних зміїв, Міжнародний день Піно Нуар і День чоловічої краси (або День догляду за собою для чоловіків).

У США - Національний день ВДВ, День пам'яті Елвіса Преслі, в Італії - Сієнський Паліо – кінні перегони в Сієні.

Православна церква вшановує пам'ять преподобних Ісаакія, Далмата і Фавста.

Католики святкують День Святого Стефана, Короля Угорщини.

Ще цього дня:

1914 - Головна Українська Рада оприлюднила маніфест до українського народу з приводу Першої світової війни із закликом боротися за визволення України;

1919 - 11-та дивізія Групи Січових стрільців Романа Сушка Армії УНР та 21-ша Збаразька бригада УГА Богуслава Шашкевича звільнила від більшовиків Шепетівку;

1925 - Відбулася прем'єра фільму Чарлі Чапліна "Золота лихоманка";

1960 - Кіпр проголосив незалежність;

1960 - Засновано Міжнародну академію астронавтики;

1972 - У Торонто відкрилася Національна виставка, на якій уперше для західного світу були представлені виробники Китаю;

1985 - Мадонна вийшла заміж за актора Шона Пенна;

1995 - Більшість населення Бермудських островів на референдумі проголосувала проти незалежності та за збереження статусу британської колонії.

Церковне свято

Преподобні Ісаакій, Далмат і Фавст були ігуменами Далматської обителі. Преподобний Далмат служив у війську царя Феодосія Великого (379-395) і користувався його повагою. Залишивши мир, преподобний Далмат разом із сином Фавстом пішов в обитель преподобного Ісаакія поблизу Константинополя.

Преподобний Ісаакій постриг батька і сина в чернечий чин, і обидва вони стали вести суворе подвижницьке життя. Одного разу у Великий піст преподобний Далмат не вживав їжі упродовж 40 днів, а потім, зміцнившись, до свята Вознесіння Христового удостоївся Божественних видінь. Наближаючись до кінця свого життя, преподобний Ісаакій 383 року поставив замість себе ігуменом преподобного Далмата, за ім'ям якого обитель стала називатися Далматською.

Про преподобного Фавста відомо, що він, подібно до батька, був великим аскетом і з чернечих подвигів особливо досяг успіху в пості. Після смерті батька преподобний Фавст став ігуменом обителі.

Іменини: Антон, В'ячеслав, Іван, Ісаакій, Кузьма, Миколай.

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини