Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 21:53:42

Про підтримку малого і середнього бізнесу в області – на засіданні профільної координаційної ради

05.08.2023   08:51Агенцiя

Питання підтримки малого і середнього бізнесу в регіоні, а також зміни до податкового законодавства обговорили учасники засідання обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва.

Керував роботою начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

Постраждалий під час війни бізнес (нині офіційно – майже пів тисячі пошкоджених та зруйнованих суб’єктів господарювання) може отримати з обласного бюджету часткове відшкодування витрат на визначення шкоди та обсягу завданих збитків. Виплата – одноразово у розмірі 50% від фактичних витрат, але не більше 20 тис. грн. Отримають не всі – є умови, яким суб’єкт має відповідати. Заяви приймає Регіональний фонд підтримки підприємництва по області. Порядок надання такої фінансової підтримки затвердила сьогодні координаційна рада.

Також для малих та середніх підприємств діє такий регіональний інструмент підтримки, як часткове відшкодування витрат:

- на участь у виставково-ярмаркових заходах на національному та міжнародному рівнях (координаційна рада працюватиме над тим, щоб до списку увійшли й мікропідприємства, тобто ФОПи);

- з сертифікації/оцінки відповідності продукції або систем управління.

Зазначимо, що з 1 серпня набули чинності зміни у податковому законодавстві, зокрема скасовано єдиний податок у розмірі 2%. Тобто відбулося повернення на «довоєнну» систему оподаткування. Встановлено умови перехідного періоду.

Продовжено мораторій на позапланові документальні перевірки. Але бюджетне відшкодування, припинення юридичної особи – перевірятимуться. Як і підприємства (планово до кінця року), які виготовляють/реалізують підакцизну продукцію, працюють у галузі грального бізнесу (в області таких нема), надають фінансові і платіжні послуги. На розгляді до включення у такий план – 127 об’єктів.

З 1 жовтня відновлюється відповідальність за порушення у сфері застосування РРО.

Роз’яснення щодо всіх нововведень  – податкова готова до консультацій.

Крім того, під час воєнного стану перевірки у сфері охорони праці та додержання відповідного законодавства не проводяться. Але якщо до Держпраці надійде звернення/скарга від працівника, перевірка обов’язково відбудеться (лише вказаного у зверненні факту).

    «Кожен підприємець має пам’ятати, що рано чи пізно всі перевірки «повернуться». Тому попри всі ліберальні моменти, наявні під час війни, планувати свою діяльність потрібно виключно у правовому полі», – наголосив В’ячеслав Чаус.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

 

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини