Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 17:08:56

На будівлях трьох шкіл встановлять меморіальні дошки загиблим захисникам та дітям

22.07.2023   08:16Агенцiя

У Чернігові на зовнішньому фасаді будівель трьох шкіл будуть встановлені сім меморіальних дошок загиблим чернігівцям, які там навчалися.

Відповідне рішення прийняте на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради 21 липня.

Клопотання щодо встановлення меморіальних дошок надійшли до Чернігівської міської ради від адміністрації шкіл, педагогічних та учнівських колективів на знак шанобливого ставлення до пам’яті героїв — Захисників та Захисниць України, які віддали життя, захищаючи незалежність та територіальну цілісність України, а також вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

На фасаді ЗЗСО №19 встановлять меморіальну дошку Сірику Юрію Петровичу, загиблому 31 жовтня 2022 року під час виконання бойового завдання біля населеного пункту Новоселівське Сватівського району Луганської області. Він був учасником Революції гідності. З 2014 по 2016 рік – учасник АТО в складі добровольчого формування 5-ого ОБ ДУК "Правий Сектор" в м. Авдіївка, сектор "М" м. Маріуполь, с. Широкине, Піски, Опитне Донецької обл. Брав участь в обороні Донецького аеропорту, за що отримав державну нагороду та мав честь називатися "кіборгом". 24 лютого 2022 року повернувся в УДА добровольцем. З 14 вересня 2022 року воював у складі 92-ої окремої механізованої бригади ЗСУ. Має державну нагороду за оборону м. Харкова.

 

На фасаді ЗЗСО №5 — Лук’яненку Дмитру Олександровичу, загиблому 28 лютого 2022 року під час виконання бойового завдання. Капрал поліції поліцейського взводу № 3 роти поліції особливого призначення ГУНП в Чернігівській області 28 лютого 2022 року отримав наказ: не допустити проникнення ворога в Чернігів, у районі села Киїнка. Під час виконання бойового завдання потрапив під інтенсивний обстріл ворога з системи залпового вогню «Смерч». Посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

На фасаді ЗЗСО №3 буде встановлено п’ять меморіальних дошок:

Андрійченку Володимиру Леонідовичу, молодшому лейтенанту, загиблому 16 березня 2022 року під час виконання бойового завдання. Він був учасником двох революцій — Помаранчевої та Гідності, а також ветераном АТО. У 2015 році пішов добровольцем воювати на Схід України. Після повернення з Донбасу отримав другу вищу освіту — військову. З 24 лютого працював у медичній бригаді у складі 1-ї танкової бригади. Загинув у селі Новоселівка, що поблизу Чернігова, під час спроби вивезти поранених українських військових. Його машину обстріляла російська дрг з протитанкового гранатомета та кулемета.

 


Козаченку Андрію Євгеновичу, померлому 1 березня 2022 року в результаті поранень, несумісних з життям, отриманих 28 лютого під час обстрілу мікрорайону ЗАЗ. Старший солдат 27 лютого 2022 року записався до тероборони. Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня посмертно.
 

Харченку Богдану Сергійовичу, загиблому 5 березня 2022 року під час евакуації. Богдан навчався у восьмому класі школи №3. Разом із мамою та молодшим братом евакуйовувався із села Красне Чернігівської області. На трасі Чернігів-Київ їхня машина підірвалася на міні.

 

 
Харченку Данилу Сергійовичу, загиблому 5 березня 2022 року під час евакуації. Хлопчик навчався у п'ятому класі школи №3. 11-річний Данило загинув на трасі Чернігів-Київ під час спроби евакуації із села Красне. Хлопчик їхав у автівці разом із мамою та старшим братом. Їхня машина підірвалася на міні.

 
15-річному Шелупцю Максиму Юрійовичу, загиблому 9 березня 2022 року під час евакуації. Хлопчик навчався у школі №3. Разом із родиною вони хотіли виїхати з міста, коли звернули на дорогу до сусіднього села, побачили танк, почалася стрілянина.

 

 
Виготовлення та встановлення меморіальних дошок здійснюватиметься не за рахунок коштів бюджету Чернігівської міської територіальної громади.


Пресслужба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини