Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 09:24:15

За матеріалами СБУ викрито депутата Чернігівської міськради, який організував канал втечі ухилянтів за кордон

07.07.2023   12:06Агенцiя

За матеріалами Служби безпеки України зібрано достатню доказову базу та повідомлено про підозру депутату Чернігівської міськради, який причетний до організації каналу незаконного виїзду за кордон українських громадян призовного віку.

Досудовим розслідуванням встановлено, що депутат та троє місцевих мешканців організували злочинну схему, яка дозволяла потенційним призовникам виїжджати за межі України під час воєнного стану. 

Для реалізації оборудки ділки підшукували військовозобов’язаних, які виявляли бажання незаконно виїхати з України. Після сплати «клієнтами» «авансу», зловмисники оформлювали ухилянтів у якості «водіїв-волонтерів» до місцевої громадської організації, яку очолював депутат.

У подальшому, для внесення відповідних даних до електронної системи «Шлях», депутат подавав інформацію про фіктивних «волонтерів» до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

За такі «послуги» зловмисники брали близько 5 тис. дол. США як готівкою, так і банківськими переказами коштів на особисті рахунки. Сума залежала від терміновості виїзду і фінансових можливостей клієнтів.

Крім того, для оформлення ухилянтів депутат використовував листи від різних установ та організацій, які постраждали внаслідок збройної агресії рф. Серед цих організацій були дитячі медичні заклади та інші громадські установи, які дійсно потребували підтримки. Проте жодної гуманітарної допомоги задекларовані обранцем «адресати» не отримували.

Депутату повідомлено про підозру за:
-ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань, вчинене за попередньою змовою групою осіб);
-ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

Наразі сам депутат переховується від правосуддя за кордоном. Вирішується питання щодо оголошення його у розшук.

Тривають подальші слідчо-оперативні дії для притягнення винних осіб до відповідальності.

Викриття злочинної оборудки та розслідування проводили співробітники Управління СБ України в Чернігівській області за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

Останні новини Чернігівщини

На Масанах почалися роботи з відновлення колектора 15:50

Стартував ремонт аварійного колектора, що в мікрорайоні Масани (вул. Незалежності, 42). Роботи виконуватимуть за новою технологією – методом санації полімерним рукавом.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 15:19

Протягом минулої доби зареєстровано 9 небезпечних подій, а саме: 1 аварійна ситуація на мережах життєзабезпечення, 1 загибель на водних об’єктах, 1 дорожньо-транспортна пригода, 6 пожеж. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 1 особа постраждала.

Чернігівський медичний коледж отримав навчальну літературу від латвійських партнерів 15:17

Близько 200 підручників для навчання студентів Чернігівського базового фахового медичного коледжу передала сьогодні Юліана Китаєва, представниця Почесного консула Латвійської Республіки в місті Чернігові Олени Вишнякової.

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ 15:15

Заволодів коштами державного підприємства на суму майже 750 тис. гривень: правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини