Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 06:59:52

Громади Чернігівщини можуть втратити більше 500 мільйонів гривень надходжень

07.06.2023   11:25Агенцiя

Громади Чернігівської та ще 11 областей, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ, у 2023 році ризикують не доотримати до своїх бюджетів мільйони гривень.

Микола Силенко

Микола Силенко

6 травня 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно».
Цим документом встановлено, що не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих територіях, які перебувають у власності або користуванні:
- Фізичних осіб за період з 1 січня 2022 року до 31 грудня 2022 року;
- Юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за період з 1 березня 2022 року до 31 грудня 2022 року.
Це стосується й усіх 57 громад Чернігівщини. Область була очищена від російських окупантів на початку квітня 2022 року. Утім Податковий кодекс України (ПКУ) звільняє платників податків від сплати за землю на період значно більший, ніж на території громади велися бойові дії або територія була окупована.
Як це відбуватиметься. Платники податків подадуть уточнюючі декларації та ДПС відкликає податкові повідомлення-рішення у тих платників, хто сплатив у 2022 році плату за землю. Відтак  виникне переплата. Надмірно сплачені суми плати за землю підлягають зарахуванню виключно в рахунок майбутніх платежів з цього податку, тобто переносяться на 2023 рік, зазначено в ПКУ. Відтак в цьому році грошей до своїх бюджетів громади отримають значно менше. Прогнозна сума втрат може становити понад 500 мільйонів гривень на рік для громад Чернігівщини, каже  Микола Силенко, бюджетний консультант, виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України.
«Вже цього року громади відчують ці втрати. Найбільші прогнозуються у Чернігова – 198 мільйонів гривень, понад 90 мільйонів може втратити Ніжин, більше 20 мільйонів - Бобровиця. Для Ніжина – це практично 1/5 їхнього бюджету. Якщо держава не забезпечить компенсаторів і не врахує для громад ці втрати, місцевому самоврядуванню доведеться згорнути капітальні видатки, які вони планували в цьому році. Сім громад: Бобровицька, Городнянська, Корюківська, Ніжинська, Ріпкинська, Сновська та Сосницька на сьогодні вже звернулися до Кабміну та народних депутатів щодо даних втрат», - зазначив Микола Силенко.
Асоціація міст України також збирає та уточнює інформацію щодо втрат, які понесуть громади і буде підтримувати звернення місцевого самоврядування щодо компенсації цих втрат. Адже вони спричинені рішенням центральної влади і згідно законодавства мають компенсуватися з державного бюджету.


Чернігівське РВ АМУ
Офіс реформ у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини