Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:39:36

Прилуцькі поліцейські здійснили мрію хлопчика, який постраждав від російської агресії

07.06.2023   10:41Агенцiя

Ювенальні поліцейські Прилуцького районного відділу поліції втілили в життя дитячу мрію 12-річного Сашка Радчука, пораненого росіянами у Маріуполі на початку російського вторгнення. Бабуся Людмила наважилася вивезти онука з-під окупації, подолавши чотири кордони.

Від моменту повернення бабусі з врятованим онуком до Ічнянської громади ювенальні поліцейські Прилуччини постійно тримають в полі зору цю родину, опікуються долею хлопчика.
— Ми втілили в реальність дитячу мрію Сашка, подарувавши йому боксерську грушу та рукавички. Ми завжди на зв’язку  із цією родиною, всіляко намагаємось допомагати та підтримувати, – каже начальниця сектору ювенальної превенції Прилуцького районного відділу поліції Тетяна Кузьменко.
А ось вражаюча історія 12-річного Олександра Радчука з селища Дружба Ічнянської громади Чернігівщини.
Хлопець народився на Ічнянщині, тут же відучився у початковій школі. Згодом родина переїхала в Маріуполь. Виявилося, це було зовсім незадовго до початку російського вторгнення в Україну.
Від російських обстрілів хлопчик з мамою Сніжаною та 3-річною сестричкою Вікою переховувався в підвалі сусіднього будинку. Проте одного дня Сашко невчасно опинився за межами підвалу, коли неподалік знову залунали вибухи.
— Я відчув, що в око мені попало щось гаряче, око дуже пекло, і це був уламок, — згадує підліток. – Ми пішли з мамою шукати українських військових, щоб вони відвезли нас на завод Ілліча, де були лікарі. Згодом армія російської федерації оточила завод і сказали всім здаватися. Після цього нас з мамою відвезли на машині у фільтраційний табір. Там я востаннє бачився з мамою.
Сашко розповів поліцейським, що його від мами забрали і навіть не дали попрощатися.
— росіяни сказали, що я мамі не потрібен і вони мене везуть в дитячий будинок. Потім мене усиновить інша родина. Пізніше я дізнався, що мою маму забрали в полон, бо ми були разом з нашими військовими, і росіяни вирішили, що мама теж військова. А мене привезли в Донецьку травматологічну лікарню. Там мені лікували око, - розповідає Сашко.
Хлопчик наполегливо повторював медичному персоналу, що в нього є бабуся, вона проживає в Україні, і що він дуже хоче до неї. Це подіяло на медиків, і вони зрештою вчинили всупереч початковій волі окупантів: допомогли Сашкові розмістити оголошення про розшук бабусі в соціальній мережі.
— Так я дізнався бабусин номер телефону. По вайберу я зателефонував їй і повідомив, де я. Соціальні працівники сказали бабусі збирати документи, щоб мене забрати, - каже Сашко.
Бабуся Людмила проїхала чотири країни та під обстрілами змогла забрати онука. У квітні 2022 року вони удвох таким же далеким і непростим шляхом повернулися з Донецька до селища Дружба на Ічнянщині. Долю Сашкової мами їм дізнатися не вдалося. Людмила вірить, що її донька Сніжана жива і згодом обов’язково повернеться.
На Ічнянщині Сашко пішов навчатися до Дружбинського ліцею. Наразі закінчив сьомий клас. Каже, що з усіх навчальних предметів найбільше полюбляє алгебру. А в дорослому житті мріє стати рятувальником, як його дядько — гасити пожежі та рятувати людей.
Хлопцю дуже подобається займатися спортом. Не може відмовитись від такої активності навіть попри застереження лікарів, адже наслідки поранення ока даються взнаки. Залюбки грає з однолітками у футбол та волейбол, виконує вправи на турніку.
Попереду літні канікули. Сашко у передчутті тривалого відпочинку, хоче купатися і грати на свіжому повітрі з друзями. Та це ситуативні бажання, а найголовніше — незмінне:
— Мрію, щоб скоріше закінчилася війна, і побачити маму та сестричку, яка залишилася з вітчимом. При зустрічі хочу маму міцно-міцно обняти.

 

Поліція Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини