Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 06:49:22

Хорватія допомагатиме Чернігівщині у розмінуванні територій

28.04.2023   20:22Агенцiя

Однією з перших проблем, з якими стикнулася Чернігівщина після звільнення у квітні минулого року, — тисячі вибухонебезпечних предметів, які ворог лишив після себе. Відтоді обстежено 40,6 тис. га територій (з них більш ніж 37 тис. га — сільгоспугіддя), вилучено і знищено понад 60 тисяч вибухонебезпечних предметів. Втім, це лише частина від усього. Адже ворог перебував на двох третинах області.

Свою допомогу пропонують фахівці з Хорватії — країни, яка після збройної боротьби за свою незалежність пройшла шлях очищення території від вибухонебезпечних предметів і за останні десятиліття стала чи не лідером серед європейських держав у питаннях з розмінування.

 

Чим саме готові допомогти — йшлося під час зустрічі в ОВА з представниками робочої групи з розмінування неурядової організації GLOBSEC, у якій головує четвертий Президент Хорватії Колінда Грабар-Кітарович.

    «Завдяки підтримці наших міжнародних партнерів за цей рік нам вдалося досягти неабияких зрушень в усіх сферах. У тому числі й розмінуванні, яке напряму пов’язане з процесом відновлення життєдіяльності області. Розуміємо, що роботи вистачить на роки: ще не проводилося суцільне розмінування, зовсім не приступали до підводного, небезпечними залишаються ліси, заборону на відвідування яких не скасовано», — акцентував начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

Наразі GLOBSEC уже проводить навчання для наших піротехніків. У планах — постачання необхідної техніки та залучення повністю екіпірованого персоналу.

    «Наша робота базується на досвіді моєї країни (ред.: Хорватії). Ми дуже добре усвідомлюємо, яке масштабне завдання стоїть перед вами. Розмінування – дуже складне питання не тільки технічно, а й з гуманітарної точки зору, — наголосила пані Колінда Грабар-Кітарович. — Факторів багато, але я б виділила три основні — людські ресурси, технології та просвітницька робота з громадськістю. В усіх цих аспектах ми готові допомагати».

За словами керівниці робочої групи GLOBSEC, восени цього року Хорватія організовує міжнародну конференцію, присвячену питанням розмінування в Україні, щоб залучити якомога більше країн до ініціативи.

Зараз над розмінуванням території Чернігівської області працює 9 розрахунків ДСНС, допомагають міжнародні партнери – Demining Solutions, The Halo Trust, FCD, DRC.
 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.