Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 03:06:11

37-ма річниця найбільшої техногенної катастрофи: в Чернігові вшанували пам’ять героїв та жертв Чорнобиля

27.04.2023   09:49Агенцiя

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції 26 квітня 1986 року стала найбільшою в світі техногенною та екологічною катастрофою, сам факт якої довго замовчувала комуністична влада. Між тим, уже в перші дні майже дев’ять мільйонів людей отримали значні дози опромінення. До ліквідації наслідків катастрофи були залучені понад 600 тисяч людей.

Вчора, у Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф, в обласному центрі відбувся тематичний пам’ятний захід. Участь у ньому взяли, зокрема, начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус, начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський, перша заступниця голови обласної ради Ніна Лемеш, заступник міського голови Сергій Фесенко.


«Чернігівська область – одна з найбільш постраждалих: 244 населених пункти регіону віднесені до радіоактивно забруднених. Від наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції постраждали 22% населення області, майже 15 тисяч – ліквідатори. Пам'ятаю! Дякую!», − зазначив В’ячеслав Чаус.

Хвилиною мовчання зібрання вшанувало тих, хто першими став до нерівного бою з невидимим ворогом. Учасники заходу поклали квіти до пам’ятного знаку «Героям Чорнобиля».

Заупокійну літію за загиблими ліквідаторами та жертвами аварії на ЧАЕС провів секретар Чернігівської єпархії Православної Церкви України отець Роман.

Нагадаємо, що  26 квітня 1986 року під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу вирвалась хмара радіоактивного пилу. За екологічними наслідками аварія переросла у планетарну катастрофу: радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи. За визначенням UNSCEAR і ВООЗ, Чорнобильська катастрофа віднесена до аварій ядерних об’єктів найвищого рівня. Її наслідки дотепер залишаються предметом обговорення світової наукової спільноти.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини