Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 12:56:54

1квітня - цей день в Україні та у світі

01.04.2023   09:06Агенцiя

ДЕНЬ 402 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 402 RUSSIAN AGRESSION

1 квітня відзначають День сміху, Міжнародний день птахів, День народження коньяку, Міжнародний день битви подушками.

В Україні - День пробудження домовика. У Нідерландах - тиждень музеїв, у Стамбулі - фестиваль тюльпанів.

Православна церква вшановує пам'ять двох християнських святих - Хрисанфа і Дарії Римських.

1 квітня 2022 року Київську область повністю звільнили від російських окупантів.

Ще цього дня - почалися розкопки давньоримського міста Помпеї (1748р.), день народження долара (1778р.), відбулася перша презентація розчинної кави (1938р.).

1906 - Підписання міжнародної конвенції з охорони птахів;

1917 - У Києві проходить Свято Свободи - одна з найбільших національних маніфестацій в історії України;

1918 - Сформовано Королівські повітряні сили Великої Британії;

1919 - Асканію-Нову оголошено народним заповідним парком;

1924 - Адольфа Гітлера засуджено на п'ять років неволі за Пивний путч;

1976 - Стів Джобс і Стів Возняк засновують Apple;

2001 - Нідерланди легалізують одностатеві шлюби;

2002 - Нідерланди легалізують евтаназію;

2009 - Албанія та Хорватія приєдналися до НАТО.

День пробудження домовика

В Україні за народним календарем - День пробудження домовика. Наші предки вірили, що з настанням холодів домовик засинає і прокидається тільки навесні. Тому цього дня намагалися задобрити духа дому, влаштовували гучні вечірки, веселилися, співали, танцювали. А ще ретельно прибирали в домі, бо вірили, що домовик ненавидить бруд.

Міжнародний день битви подушками

Відзначається в першу суботу квітня. З'явився флешмоб у 2008 році і швидко набув популярності. Правила боїв прості: потрібно одночасно бити один одного подушками. Чіпати людину без подушки заборонено. Головна мета свята - допомогти подолати стрес.

День сміху

День сміху - міжнародне свято, що відзначається в усьому світі 1 квітня. Цього дня прийнято розігрувати рідних, друзів і просто знайомих, або жартувати над ними.

Історію виникнення свята сміху пов'язують із тим, що спочатку 1 квітня святкувалося в багатьох країнах як день весняного рівнодення і час Великодня. Святкування з нагоди весняного нового року завжди супроводжувалися жартами і веселими витівками. Традиція свята живе і сьогодні: причиною стала сама природа, бо весняні примхи погоди люди намагалися задобрити жартами і розіграшами.

Інша версія виникнення Дня сміху пов'язана з переходом на Григоріанський календар, запроваджений Папою Римським Григорієм 1582 року.

Новий рік у середні віки відзначали наприкінці березня, до того, як у 1563-1564 роках король Карл Дев'ятий реформував у Франції календар. Тому Новорічний тиждень починався 25 березня і закінчувався 1 квітня.

Міжнародний день птахів

Щороку 1 квітня відзначається Міжнародний день птахів - інтернаціональне екологічне свято. Його мета - збереження видового різноманіття та чисельності птахів.

А виникло воно 1894 року в американському штаті Пенсильванія, як дитяче свято. Незабаром, здобувши популярність завдяки журналістам, почало масово проводитися в усіх штатах США, потім у Європі.

19 березня 1902 року було ухвалено "Міжнародну конвенцію з охорони птахів, корисних у сільському господарстві", яку підписали понад десять держав. Вона набула чинності 12 грудня 1905 року. 18 жовтня 1950 року в Парижі підписано "Міжнародну конвенцію про охорону птахів", яка замінила попередній документ для більшої частини держав-учасниць - вона розглядала вже всі види птахів, а не лише корисні для сільського господарства.

Нині Міжнародний день птахів відбувається в рамах біологічної програми ЮНЕСКО "Людина і біосфера" в багатьох країнах світу.

Міжнародний день битви подушками

Відзначають у першу суботу квітня. З'явився флешмоб у 2008 році і швидко набув популярності. Правила боїв прості: потрібно одночасно бити один одного подушками. Чіпати людину без подушки заборонено. Головна мета свята - допомогти подолати стрес.

День народження коньяку

1 квітня відзначається неофіційне, відоме переважно в колах фахівців-виробників, а також шанувальників одного з міцних алкогольних напоїв свято - День народження коньяку.

Коньяк - міцний алкогольний напій, різновид бренді, тобто винного дистиляту, що виготовляється за суворою технологією з певних сортів винограду в конкретній місцевості.

Назва коньяк французька, вказує на найменування містечка і місцевості (регіону), в якій він виробляється. Законодавством Франції та суворими регламентами виробників цієї країни чітко прописані вимоги до виготовлення цього алкогольного напою. Найменші відхилення від технології вирощування сорту винограду, процесу виробництва, зберігання і розливу можуть позбавити виробника ліцензії.

У цих же регламентах прихована і дата, яка вважається днем народження коньяку. Пов'язана вона з тим, що все заготовлене для виробництва коньяку молоде виноградне вино, яке перебродило за зиму, має бути розлито в бочки до 1 квітня. Оскільки настання весняного потепління і мінливість весняної погоди в цьому регіоні Франції можуть негативно позначитися на смакових якостях напою, що порушить технологію виробництва коньяку. З цього часу (1 квітня) починається відлік віку або витримки коньяку. Ці регламенти були затверджені у Франції вперше 1909 року, після чого неодноразово доповнювалися.

Фестиваль тюльпанів у Стамбулі

Щороку у квітні Стамбул перетворюється на тюльпанову столицю світу.

Мільйони тюльпанів висаджують по всьому місту. Їх можна побачити практично в будь-якому куточку Стамбула: від парків і алей до міських автомагістралей і багатьох дворів. Причому висаджують квіти не лише спеціальні служби, а й самі жителі міста. Адже напередодні фестивалю всім охочим роздають цибулини цих прекрасних рослин безкоштовно.

Тиждень музеїв у Нідерландах

Щорічно один із тижнів квітня в Нідерландах проводять жителі і туристи країни з користю для підвищення освітнього та культурного рівня - він стартує в Національний музейний вихідний, коли понад 400 музеїв відкривають двері для безкоштовного (або з великою знижкою) відвідування.

Церковне свято

Православна церква вшановує пам'ять двох християнських святих - Хрисанфа і Дарії Римських, які жили в 3 столітті. Хрисанф походив із сім'ї язичників, але, прочитавши Новий Завіт, вирішив стати християнином. Батько, волів відвернути юнака від віри, тому одружив його з Дарією, жрицею Афіни Паллади. Однак Хрисанф зміг навернути в християнство і її. Подружжя вирішило вести цнотливе життя і закликало до цього інших. Городяни поскаржилися на Хрисанфа і Дарію владі. Християнську пару піддали катуванням, а потім стратили.

Іменини: Дарина, Дмитро, Іван, Інокентій, Софія

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.