Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:50:54

Жертв російського бомбардування стадіону імені Гагаріна й Літнього театру вшанували у Чернігові

14.03.2023   10:29Агенцiя

Річницю бомбардування стадіону імені Гагаріна та Літнього театру у Чернігові відзначили 11 березня покладанням квітів та вшануванням пам’яті загиблих. На місці бомбардувань зібралося кілька десятків людей — родичі загиблих та побратими.

Загалом у березні 2022 року на стадіоні та в Літньому театрі загинули восьмеро бійців тероборони. Про це Суспільному розповів боєць Юрій Медвідь.

За його словами, стадіон бомбардували двічі — 10 та 11 березня.

"10 березня було скинуто три авіабомби, були поранені двоє бійців, на прізвище Єременко, син та батько. Син від тяжких ушкоджень помер у лікарні. Ми не думали, що вони ще 11-го будуть о 4-й ранку ще раз бомбити. Але було скинуто вісім авіабомб. Одна не розірвалася, яка лежала біля мене у двох метрах", — каже Медвідь.

Загалом у ті дні на стадіоні загинуло шестеро бійців тероборони, які були у підтрибунному приміщенні стадіону, розповів Медвідь. Його самого непритомним дістали з-під завалів.

"Дуже тяжко згадувати, в мене тут друге день народження, я чудом залишився живим. В мене нирки відмовляли".

Згадує 11 березня й тероборонівець Володимир Булаш, який отримав ушкодження ноги.

"О 4-й годині я на чергуванні тут був, обходили ми. Чую прильоти, почали фігачити по-повній. Ми туди, бачу там таке урвище, я сина почав кликати — нічого. Його там як бабахнуло, контузило, відкинуло, він отримав поранення. Мене теж у ногу, коли біг так розірвало".
Володимир Булаш каже, що 8 березня росіяни також обстріляли Літній театр, який поряд зі стадіоном. Там загинуло ще двоє тероборонівців.

"Як шарахнуло туди, там зверху наші відпочивали після чергування. Одного на смерть Андрія Губського, а Віктора Антоненка поранило. Зробили наче операцію, але в нього був цукровий діабет, то він помер там".

Теробороною в районі стадіону керував Олександр Пацюченко. 26 лютого він із побратимами приїхав до Чернігова для виконання завдань з оборони міста. Згадує, як люди почали гуртуватися.

"Визначили свої точки, де, що і як краще, і чекали команди. Люди стали самі підтягуватись, де вони зброю брали, я навіть уявлення не маю".

За словами Пацюченка, теробороні поставили завдання патрулювати стадіон через можливу висадку там російського десанту.

"Стояла задача у випадку вертолітного десанту стримувати їх. Можливо це дезінформація, яка була ними закинута. Всі варіанти можливі. Це війна, маємо втрати, найгарніших людей, і найвмотивованіших".

Сімох бійців тероборони, які загинули у березні в районі стадіону імені Гагаріна, указом Президента №735 посмертно нагородили орденами "За мужність" III ступеня. Олександр Пацюченко каже, що до списку нагороджених мав потрапити й восьмий — Олег Леонтьєв.

"Олег Леонтьєв, який був на стадіоні й загинув. Ми не можемо знайти, де його записали, в якій частині, де він отримував зброю. Він єдиний не вказаний із загиблих в указі Президента. Яка це помилка? Чия? Людський фактор".

 

suspilne.media

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини