Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:13:15

#Лютий #Опір #Прилуки — новий документальний проєкт Суспільне Чернігів

28.02.2023   21:20Агенцiя

Як росіяни збиралися йти на Київ через Прилуки, чому змінилися їхні плани? Кому в Прилуках телефонував Валерій Залужний та хто знищив дивізіон «Іскандерів», який прямував на столицю? 5 березня о 17:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів — прем’єра документального проєкту #Лютий #Опір #Прилуки.

Фільм побудований на спогадах учасників бойових дій, які обороняли Прилуцький район на Чернігівщині у лютому та березні 2022 року. Команда проєкту зібрала свідчення, як українські воїни нищили еліту російських військ — гранатометами із засідок, мінометами, байрактарами, авіацією і навіть трофейними російськими танками. Це були як професійні українські військові, так і цивільні, що були змушені взяти до рук зброю.

«Герої фільму — високомотивовані громадяни своєї країни, патріоти, які свідомо пішли на захист рідного міста, країни. Вони об’єдналися і спільно змогли змінити плани росіян із захоплення Києва, змусили ходити незручними шляхами, грузнути у болотах, блукати полями, здаватися в полон, боятися кожного шурхоту, бо скрізь на них чекали засідки. Один із моїх героїв сказав, що ми не обираємо часи в які живемо, але обираємо, якими нам в них бути. Їхній вибір — боротися й не зупинятися до самої перемоги», — каже авторка проєкту, спецкореспондентка Суспільне Чернігів, яка працює у Прилуках, Надія Мартишко.

Документальний проєкт Суспільне Чернігів покаже місця ключових подій та боїв біля Прилук.
«Є багато крутих історій про те, як українські захисники не лише змусили росіян обійти Прилуки, а й постійно “віджимали” російську техніку, проріджували колони, які йшли на Київ. Це при тому, що 24 лютого в арсеналі оборонців міста найпотужнішою зброєю були протитанкові засоби», — згадує Надія Мартишко.

Загалом, ідея розказати про те, як оборонялися Прилуки та сусідні громади, з’явилася в перші дні після звільнення півночі України — торік навесні. З початку квітня за три наступні тижні Надії Мартишко вдалося відстежити маршрут руху росіян: купи паленої ворожої техніки свідчили про активні бойові дії на цьому напрямку. Водночас в інформаційному просторі не було достатньої інформації про те, що саме відбувалося довкола Прилук. В самих Прилуках люди залишалися у постійній напрузі, подекуди чули вибухи навколо, бачили літаки. Інформація про бойові дії та рух російських колон була на рівні чуток.

«В ті дні я працювала в деокупованих селах Ічнянської громади, крізь які йшли російські колони. Була у Великій Дорозі, Новому Бикові. Будинки, які росіяни розстрілювали під час відступу, — згарища ще тліли. На фоні історій людей, їхніх спогадів про пережите, про воєнні злочини росіян, стало цікаво — як працювали ЗСУ, місцева територіальна оборона, які обставини й події змусили окупантів залишити Чернігівщину», — каже журналістка.

Зйомки документального проєкту #Лютий #Опір #Прилуки про оборону Прилук розпочалися восени 2022 року.

«11 жовтня 2022 року вдалося домовитися з місцевою територіальною обороною про першу зйомку. На той момент хотіла відзняти матеріал до Дня захисників та захисниць України. Тоді місцеві оборонці безпосередньо на місці бою розповіли, як з автоматами протистояли російським танкам — це було буквально на підступах до міста. Їхні спогади та мотивація вразили до глибини душі. Наступні два дні ми із перших вуст записали розповіді про всі бойові виходи, в яких брали участь бійці територіальної оборони. Багато матеріалу надали військові, цивільні. Є ексклюзивні відео безпосередньо бойових дій, зокрема із дронів», — пригадує Надія Мартишко.

На цьому команда Суспільне Чернігів вирішила не зупинятися й продовжила зйомку інших військових формувань, які працювали на Прилуччині. Найскладнішим був пошук контактів безпосередніх учасників — багато хлопців та дівчат продовжили службу й виконували бойові завдання, частина з них — не хотіли згадувати весняні події. Фінальною зйомкою у листопаді стала розмова командиром 54-го окремого розвідувального батальйону, який на той час керував обороною Прилук та бойовими діями в межах району.
«За цей час у команді з двома операторами зібрали близько 15 годин матеріалу, більшість — спогади військових. Зйомки намагалися проводити безпосередньо на тих локаціях, де були бойові дії — Срібнянська, Сухополов’янська, Ічнянська громади. Наприклад, у квітні знімала спалений танк, який лежав у канаві неподалік Крупичполя, а в листопаді записала інтерв’ю у танкіста, який вижив після підбиття цього танка! Це був “затрофеєний” російський танк Т-72. Намагалася максимально зберегти й передати той настрій, який отримала під час зйомок. Бо ці хлопці просто неймовірні, розказати про них світу — це мінімум, що я можу для них зробити», — підсумовує авторка проєкту.

#Лютий #Опір #Прилуки — вже другий фільм від команди Суспільне Чернігів, що докладно розповідає про історію оборони Чернігівщини. Перша стрічка — «Битва за Чернігів» мала три серії, які зібрали понад 3 мільйони переглядів на ютуб-каналі Суспільне Чернігів.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини