Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 22:11:24

Наздогнали човнами й зупинили голіруч: як жителі Чернігівщини виловили понтонний міст росіян

22.02.2023   16:30Агенцiя

Наздогнали дерев’яними човнами й голіруч зупинили стометровий російський понтонний міст, який плив Десною. У березні 2022-го жителі Салтикової Дівиці скооперувалися, зупинили понтон і, щоб той знову не дістався росіянам, розібрали його та сховали. Що з понтоном трапилось далі, розповідаємо в матеріалі.

У березні 2022 року жителі села Салтикова Дівиця самостійно дістали з Десни стометровий понтонний міст. На ньому була символіка окупаційних військ.

Понтонний міст росіян. ФОТО: Аліна Лисиця

9 березня жителі прибережної зони села побачили, як в їхньому напрямку рухається великий металевий міст, розповідає староста Салтиково-Дівицького старостинського округу Аліна Лисиця.

"Вони зателефонували мені. Сказали: «Григорівна, ми бачимо, що пливе понтонний міст. Що ми будемо робити? Пропускати його? Чи причалювати до берега?» Я подумала, що там одна секція, і говорю: «Звичайно, причалювати»".

Староста Салтиково-Дівицького старостинського округу Аліна Лисиця. ФОТО: Суспільне Чернігів

Зупиняли стометровий військовий понтон удесятьох, розповідає житель Салтикової Дівиці Олександр. Нарахували 14 секцій мосту.

"Зідзвонились з хлопцями, які були, з ким можна було зідзвонитись. Плив він зверху за течією. Йшла крига, навпіл з кригою. Спустили човен-плоскодонку, яким плавають місцеві, та сил не вистачило".
Наздогнали човнами й зупинили голіруч: як жителі Чернігівщини виловили понтонний міст росіян

Житель Салтикової Дівиці Олександр. ФОТО: Суспільне Чернігів

Причалити до берега міст вирішили в інший спосіб. Наздогнали та спустились на нього.
"Вони були з одним човном дерев’яним. Один у нас пластиковий. Це чотири чоловіки, які залізли на цей понтонний міст. Побачили на ньому трос, кинули нам", — пригадує Аліна Лисиця.
На березі люди почали обмотувати дерева металевим тросом, щоб якось зупинити понтон, який плив далі за течією. Його прив'язали відразу до п'яти дерев, тоді конструкція помалу причалила до берега.
Понтон був пошкоджений, ймовірно, росіян обстріляли під час спроби переправитися через річку, припускає староста.
Жителі села знайшли на ньому ще декілька нерозірваних снарядів.
Решта секцій була цілою. Вирішили розібрати міст, заховати його від росіян та зв'язатися з українськими військовими.
Понтон пролежав у кущах близько місяця, чекаючи на українських військових, які після відступу російських військ з Чернігівської області приїхали за ним на спеціальній техніці та забрали.

 

Суспільне Новини

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини