Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 03:28:28

Безкоштовні ліки: мобільні медичні команди АСМУ продовжують рятувати життя українців

20.02.2023   12:29Агенцiя

У п’яти областях України, зокрема й у Чернігівській, з лютого 2023 року продовжився проєкт «Мобільні медичні команди». Лікарі приїжджають до віддалених населених пунктів, консультують, обстежують хворих, а головне - безкоштовно надають необхідні медикаменти.

Торік проєкт показав, що первинна медична допомога є пріоритетною для населення, адже упродовж 3 місяців (вересень-листопад) медики надали більше 13 тисяч консльтацій у семи областях.

Мета проєкту - допомогти людям, які не мають можливості добратися до лікарні, а також забезпечити населення необхідними медикаментими в тих районах, де через російську агресію не залишилось жодної вцілілої аптеки, розповідають у громадській організації “Академія сімейної медицини України”.

Чернігівщина - одна з областей України, яка постраждала від російського ворога уже в перші дні війни. Тисячі людей перебували під окупацією рашистів, відрізані від цивілізації та звязку. А дехто навіть втратив свої домівки. Серед них і пані Лариса. Щойно жінка дізналась про те, що мобільні медичні команди АСМУ, які працюють за підтримки ВООЗ, продовжили свою роботу в Чернігівській області, відразу прийшла проконсультуватися.

«Приходжу вимірювати рівень цукру в крові, бо через пережиті страхи, були різкі стрибки. Зараз житла немає, роботи немає, та й коштів додаткових на ліки немає, то і беру тут безкоштовні медикаменти, що надають лікарі», - розповідає Лариса.

За час війни у більшості населення значно загострилися хронічні захворювання на тлі перенесених стресів. Тим часом, медики бідкаються, що через порушення логістичних шляхів, здорожчав проїзд, не кожен пересічний мешканець може дозволити собі приїхати на консультацію до лікарів.

«Мобільні медичні команди надають первинну допомогу і на виїздах, адже чимало людей залишаються немобльними, ба більше, не мають фінансової можливості дістатися в області центри, аби обстежити свій організм, чи придбати потрібні медикаменти», - Оксана Логвиненко, генеральна директорка КНП «Чернігівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги.

Найчастіше команди лікарів Чернігівщини отримують звернення з приводу ІХС, гіпертонічної хвороби, хронічних захворювань легень, цукрового діабету. Всім пацієнтам надають безкоштовні ліки.

«Мобільна допомога потрібна, перш за все, в населених пунктах із зруйнованою інфраструктурою, де немає ані амбулаторії, ані аптеки. Первинна допомога потрібна людям, в яких немає прямого доступу до медицини. Оскільки війна триває, мобільна медична допомога дозволяє підтримувати вразливе до хвороб населення і чекати на перемогу!», — розповідає членкиня «АСМУ» Ірина Волошина.

Медики працюють у 8 громадах Чернігівщини: Новобілоуській, Киселівській, Гончарівській, Іванівській, Киїнській, Олишівській, Михайло-Коцюбинській. Про заплановані візити жителів сіл заздалегідь повідомляють старости.
Проєкт нині втілюють у 5 областях України  за підтримки бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні.
 

Маріанна Черкасець, комунікаційна менеджерка АСМУ

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини