Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 13:55:57

Як вплине новий закон “Про медіа” на роботу чернігівських редакцій

31.01.2023   09:27Агенцiя

Чернігівські редактори про новий закон “Про медіа” чули, деякі вже почали ознайомлюватися та вивчати як він вплине в подальшому на роботу. Більшість позитивно сприймають головну ідею нового закону - впорядкування діяльності різних видів медіа в Україні. Водночас, висловлюють застереження щодо реалізації на практиці окремих норм закону, зокрема, щодо створення наглядових рад для комунальних ЗМІ та наскільки суттєве стане посилення державного регулювання і впливу на редакції, в тому числі на онлайн медіа.

Для регіональних ЗМІ новий закон несе низку нововведень, тож представник ІМІ в Чернігівській області розпитав місцевих редакторів, як вони готуються до імплементації нових норм.

13 грудня 2022 р. Верховна Рада ухвалила проєкт закону "Про медіа", який набере чинності 31 березня. Документ містить понад 300 сторінок тексту і вводить багато законодавчих новацій для журналістів. Так, новий закон не передбачає попереджень, а заходами реагування на порушення є припис, який виноситься за рішенням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Може також загрожувати штраф, анулювання ліцензії, скасування реєстрації, заборона видання (розповсюдження) друкованого медіа, тимчасова заборона поширення онлайн-медіа, заборона поширення онлайн-медіа, тощо.  

Легалізація місцевих сайтів
Закон вводить в законодавче поле поняття онлайн-медіа та передбачає, що сайти та газети можуть реєструватися добровільно. При цьому ті газети, які вже зареєструвалися, аби і далі залишатися в статусі зареєстрованих, повинні протягом року після набуття чинності цим законом, тобто до 31 березня 2024 року повторно зареєструватися. В іншому разі вони можуть продовжувати працювати, однак вже як незареєстровані медіа (але ця норма не діє на час воєнного стану - тобто зараз всі газети мають бути перереєстровані).
Перевагою реєстрації онлайн-медіа є менш суворі санкції за аналогічні порушення у порівнянні з незареєстрованими медіа та можливість отримати грант від держави.
Чернігівські редактори не бачать проблем в реєстрації своїх сайтів.

Юрій Михуля, редактор сайту “Час Чернігівський”:
"Новий закон читали і навіть слухали роз’яснення. Однак, все ж варто ще детальніше його вивчити. На цю хвилину вважаю, що на роботу нашої редакції це значно не вплине. Адже дотримання стандартів журналістики – за замовчуванням. Тому поява регулятора, який за цим стежитиме, не лякає. Звісно, деякий час займе реєстрація. Сподіваюся, вона буде без зайвою бюрократичної тяганини."

Створюється механізм притягнення до відповідальності онлайн-медіа та друкованих медіа за поширення ними протиправного контенту.
Закон передбачає   диференціацію санкцій до зареєстрованих і незареєстрованих медіа. Зокрема, зареєстровані медіа можуть отримати штраф за п’ять незначних порушень вчинених протягом місяця, тоді як для незареєстрованих передбачено штраф вже за 3 порушення. Незначним порушенням вважається, наприклад, незазначення вихідних даних сайтом чи ненадання інформації за запитом Національної ради, джинса.
Заборона поширення за рішенням суду для незареєстрованого онлайн-медіа може настати після третього грубого порушення, тоді як для зареєстрованого - це  4 порушення. Грубим порушенням буде вважатися, наприклад, поширення інформації про війну між Україною та РФ як громадянський конфлікт

В цих новелах законодавства серйозні чернігівські видавці бачать позитивні зміни та сподіваються, що місцеві сайти - “зливні бачки” зникнуть з медійного поля регіону.  

Ярослав Сухомлин, видавець  Чернігівської медіа - групи:
"Загалом, я підтримую цей закон, як такий, який є основою для регулювання роботи медіа в Україні. Думаю, що на роботу нашої компанії він особливо ніяк не вплине. Ми будуємо наші проєкти саме як бізнес. Із прозорою структурою власності і дотриманням засадничих правил роботи журналістів і медіа в цілому. Ми зареєструємо наші онлайнмедіа у встановленому порядку. І загалом, сподіваюся, що ринок чернігівських онлайн медіа стане прозорішим, а відверті маніпуляційні канали зникнуть з ринку.
Одночасно мене, як і більшість колег, з якими я обговорював це питання, дуже турбує фактично створення єдиного монопольного державного органу, до повноважень якого буде відноситись регуляція всього ринку медіа в Україні. Це створює ризики. Я сподіваюся, що медіаспільнота сама розробить ефективні правила саморегулювання ринку."

Наглядові ради для комунальних телеканалів
Ще одне цікаве нововведення, яке вплине, зокрема,  на діяльність місцевих комунальних телеканалів, необхідність створення наглядових рад - суб’єкта у сфері місцевих публічних аудіовізуальних медіа (ст.31 Закону).
До наглядової ради мають увійти по одному представнику від кожної з депутатських фракцій (депутатських груп) органу місцевого самоврядування, який є засновником медіа, а також представники громадських об’єднань та регіональних (місцевих) творчих спілок журналістів.
При цьому кількість членів від регіональних (місцевих) творчих спілок журналістів та громадських об’єднань має бути на одну особу більшою, ніж кількість членів від органів місцевого самоврядування.
Як вказує закон, до повноважень наглядової ради належить призначення та дострокове припинення повноважень керівника суб’єкта у сфері місцевих публічних аудіовізуальних медіа, затвердження програмної концепції мовлення, розгляд скарг на діяльність суб’єкта, затвердження річних звітів про діяльність, а також інші повноваження, передбачені статутом суб’єкта у сфері місцевих публічних аудіовізуальних медіа.
Процес формування і роботи таких наглядових рад викликає питання у чернігівських мовників, заснованих місцевою радою.

Наталія  Левочко, генеральний директор ТРА “Новий Чернігів”:
"Закон "Про медіа" напряму вплине на наш телеканал, адже він комунальної форми власності. На даному етапі ми ознайомлюємося із законом загалом, а також вивчаємо пункти, що стосуються місцевих публічних аудіовізуальних медіа. Залишається чимало питань щодо створення наглядових рад.
Загалом, незважаючи на суттєві зміни, які вносить новий закон для ЗМІ, більшість опитаних чернігівських  редакторів детально із нововведеннями не знайомилися, переймаючись питанням роботи редакцій в складні часи. Але переконують, що законодавство не порушували раніше, то ж і надалі відреагують вчасно на всі нововведення."

Олександр Назаренко, редактор газети “Наше слово” та сайту “Сусіди.Сity”:
"Детально із законом ще не ознайомлювався. Як, впевнений, і більшість колег. Бо наразі є купа інших проблем - відключення електроенергії, брак коштів на роботу редакцій. Особливо - на випуск друкованих видань. Особисто я відслідковував проєкт закону ще як тільки він з'явився. Найбільше турбує суттєве посилення державного регулювання і впливу на ЗМІ, у тому числі - на онлайн медіа. Однак, наразі будемо вивчати, аналізувати і реагувати."
 

Павло Пущенко, регіональний представник ГО “Інститут масової інформації” в Чернігівській області

Блог підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки FreedomHouse.  Зміст блогу є відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та його автора й необов'язково відбиває позицію FreedomHouse.

 

Останні новини Чернігівщини

У Чернігові пройшла консультаційна зустріч щодо монетизації локальних медіа під час війни 12:36

Монетизувати локальне медіа, навіть під час війни, цілком можливо. Дієвими порадами щодо збільшення прибутковості з чернігівськими медійниками поділилися медіаекспертки, засновниці видання Speka.Media Катерина Венжик та Юлія Даниленко під час консультаційної зустрічі у регіональному хабі Інституту масової інформації «Медіабаза. Чернігів», яка пройшла 16 березня.

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини