Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 19:46:38

17 січня: Цей день в Україні та в світі

17.01.2023   10:12Агенцiя

ДЕНЬ 328 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 328 RUSSIAN AGRESSION

17 січня – Всесвітній день дитячих винаходів, День творчості та натхнення і День канатної дороги.

Православна церква вшановує пам'ять преподобномученика Зосими пустельника Кілікійського, Собор 70 апостолів, День пам'яті преподобного Феоктиста, ігумена Кукума Сікелійського.

Католицька церква святкує День святого Антоніо.

Ще цього дня, 395 року Римська імперія розділилася на Східну та Західну. В 1377 Резиденцією Папи Римського стає Ватикан, а в 1773 Джеймс Кук перетнув Південне полярне коло.

1805 – У Харкові відкрито перший у східній Україні університет;

1917 - США купують у Данії Віргінські острови за 25 млн доларів;

1919 - Польський піаніст і композитор Ігнацій Ян Падеревський став прем'єр-міністром Польщі;

1920 - У Радянській Росії було офіційно скасовано смертну кару;

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з ФРН та Індією;

2001 - Євреї, що пережили Голокост, домоглися компенсації від влади Австрії за майно, конфісковане в період правління нацистів;

2008 - У лондонському аеропорту Хітроу після відмови двигунів літак Boeing 777-200 компанії British Airways здійснив жорстку посадку, постраждали 47 осіб;

2010 – Відбувся перший тур виборів Президента України.

Всесвітній день дитячих винаходів

Щорічно 17 січня у всьому світі відзначається День дитячих винаходів. Він встановлений не тільки для вшанування юних геніїв, але й спрямований на те, щоб спонукати дітей виявляти цікавість до навколишнього світу і застосовувати творчий підхід при вирішенні проблем, що виникають у житті.

Датою Дня обрано день народження одного з найвидатніших американців - державного діяча, дипломата, вченого, винахідника, журналіста Бенджаміна Франкліна (1706-1790). Свій перший винахід — ласти для плавання, які одягалися на руки, — Бен Франклін винайшов у віці 12 років.

День канатної дороги

17 січня 1871 року житель США Ендрю Сміт Холлідей отримав перший патент на канатну дорогу, що надалі стало приводом відзначати це свято.

Церковне свято

День святого Антоніо

17 січня католицька церква святкує День  святого Антоніо. Особливо і грандіозні святкування відбуваються на честь святого у південній та центральній Італії.

Святий Антоніо прославився тим, що став одним із перших, хто випробував аскетичне життя в пустелі, повністю відірваний від цивілізації. Тому його вважають засновником чернецтва, нового духовного руху того часу.

Іменини: Олександр, Артем, Денис, Юхим, Йосип, Карп, Климент, Марк, Никанор, Микола, Павло, Прохор, Семен, Степан, Терентій, Тимофій, Трохим, Пилип.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.