Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:06:54

13 січня: Цей день в Україні та в світі

13.01.2023   09:59Агенцiя

ДЕНЬ 324 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 324 RUSSIAN AGRESSION

13 січня в Україні православні та греко-католики святкують Щедрий вечір і вшановують пам'ять святої Меланії Римлянки та Василя Кесарійського. Також у ніч із 13 на 14 січня зустрічають Старий Новий рік.

У Литві – День пам'яті захисників свободи, у Швеції та Фінляндії – День святого Кнута, в Індії – фестиваль Лорі.

Щедрий вечір

За тиждень після коляди, напередодні Нового року (за старим стилем) відзначають Щедрий вечір.

У народному календарі 13 січня - це також Васильєв вечір або Васильєва коляда. Молодь ходила дворами з піснями-щедрівками, колядками та побажаннями миру, добра та благополуччя.

Також 13 січня у православній традиції заведено згадувати преподобну Маланію Римлянку, а наступного дня, 14 січня, православні вшановуватимуть пам'ять святителя Василя Кесарійського. Тому також народна назва свята – святого Василя та Маланії.

Головною стравою на святковому столі у наших предків вважалося блюдо зі свинини, оскільки святий Василь – покровитель свинарів. Крім того, варили кашу, а заразом і ворожили на ній: якщо добре виходило, того ж чекали від року, що настав, і навпаки.

Також опівночі заведено струшувати сніг із яблуневих дерев, щоб не скупилися на врожай.

Дівчата цієї ночі, незважаючи на заборони церкви, ворожили. Вважається, що ворожба у Щедрий вечір відрізняється особливою точністю.

Ще цього дня:

1898 - Французький письменник Еміль Золя надіслав відкритий лист (відомий під назвою "Я звинувачую") французькому уряду з приводу справи Дрейфуса;

1935 – На плебісциті в Саарській області понад 90% голосує за приєднання до Німеччини;

1957 – Компанія Wham-O розпочала випуск фрізбі;

1989 – У Великій Британії комп'ютери вперше були паралізовані вірусом Friday the 13th, відомим також під назвою Jerusalem. Періодично активізується у дні, коли 13 число припадає на п'ятницю;

2000 - Білл Гейтс заявив про відставку з посади голови компанії Microsoft.

2019 – Було вбито Павла Адамовича, мера Гданська.

Іменини: Давид, Йосип, Меланія, Михайло, Петро, Яків

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини