Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 16:29:23

12 січня: Цей день в Україні та в світі

12.01.2023   11:02Агенцiя

ДЕНЬ 323 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 323 RUSSIAN AGRESSION

12 січня в Україні відзначають День українського політв'язня.

Також цього дня святкують Всесвітній день доньки (ще одне свято, крім 25 квітня), а в США відзначають День рудих і Національний день фармацевта. В Індії – День молоді.

У 1820 році в цей день в Англії було засновано Королівське Астрономічне Товариство, а 1998 року в Парижі підписано Протокол про заборону клонування людини. У 1967 році була вперше кріонована (заморожена) людина. 1981 року відбулася прем'єра серіалу "Династія" на телеканалі ABC. У 2008 — створено кримськотатарську вікіпедію.

Православна церква вшановує пам'ять преподобної Анісії Солунської, яку в народі називали Анісією Зимовою та Порізухою, бо 12 січня різали гусей та свиней до Василівого вечора.

День українського політв'язня

День українського політв'язня – відзначається в Україні щороку 12 січня на пропозицію В'ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості радянського режиму. Дата була обрана на честь річниці початку масової хвилі арештів шістдесятників 12 січня 1972 року. Ці події увійшли в історію як "генеральний погром", саме тоді Чорновіл, а також ще близько 10 відомих дисидентів були заарештовані в Києві та Львові.

Спочатку День українського політв'язня відзначався самими політичними арештантами у місцях відбування ув'язнення. Але зараз цей пам'ятний день відомий широкому загалу як акція протистояння репресіям і жорстокості панівного режиму.

Ще цього дня:

1816 - Уряд Франції видав указ про вічне вигнання сім'ї Бонапарта з країни;

1848 – Початок революції проти Фердинанда ІІ, короля Двох Сицилій;

1990 – Румунія першою з країн Східної Європи та колишніх членів Організації Варшавського договору заборонила Комуністичну партію;

1991 – Обидві палати Конгресу США дозволили президенту Джорджу Бушу використати силу для припинення агресії Іраку в Кувейті;

2005 - З мису Канаверал запущено космічний апарат Deep Impact.

Церковне свято

12 січня православна церква вшановує пам'ять християнської святої Анісії Солунської, яка постраждала за віру за часів правління імператора Максиміліана. Мешкала мучениця у християнській родині у грецькому місті Салоніки. Після смерті батьків вона роздала майно бідним, а своє життя проводила у пості та молитві.

Іменини: Антон, Данило, Ірина, Лев, Макар, Марія, Онисія, Тимон, Федора, Феодосія, Ярина.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.