Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:48:14

 Безбар’єрність у воєнний час: як поводитися з людьми, які мають психічні порушення.

11.01.2023   10:47Агенцiя

Війна є надзвичайним психологічним подразником для людини та суспільства. Ми не маємо природного імунітету, здатного захистити нас від стресу, що спричиняють бойові дії. У новому розділі «У воєнний час» онлайн-посібнику «Довідник безбар’єрності», розробленого за ініціативи першої леді Олени Зеленської, психіатр вищої категорії Юрій Вольних дає поради як поводитися з людьми, які мають психічні порушення.

Якщо ви вперше контактуєте з людиною, яка має психічне порушення, потрібно:
1. Розпізнати ознаки порушення. Зверніть увагу на те, як людина говорить, особливості її поведінки та реакції. Свідчити про порушення можуть:
• сплутане, прискорене або уповільнене мовлення, повторення одних і тих же слів і фраз, безглузді висловлювання, відповіді не по суті питань;
• розсіяна увага, розгубленість, відповіді після тривалої паузи;
• людина розмовляє сама з собою, з уявним співрозмовником, раптово замовкає та застигає на місці, прислухається до чогось;
• людина повторює стереотипні ритуали;
• рухове збудження, агресивна поведінка.
У період екстрених ситуацій, зокрема воєнних дій, у людини може проявитися первинний психотичний епізод, тобто раніше подібних порушень не спостерігалося.
2. Підтвердити психічне порушення. Встановіть контакт із людиною або з членами її сім’ї, опікунами, особами, які її супроводжують. Запропонуйте відійти в безпечне місце та поговорити. Будьте спокійними та готовими забезпечити конфіденційність розмови, якщо про це попросять. Розпитайте про симптоми психічного порушення та запропонуйте варіанти підтримки й допомоги. З’ясуйте, чи отримує людина професійну медичну допомогу.
3. Підтримати. Підтримайте емоційно, поділіться спостереженнями щодо ментального порушення, окресліть його прояви. Поясніть людині або її близьким/опікуну необхідність отримання професійної допомоги.
4. Допомогти звернутися до фахівця та переконатися, що допомога надана. Надайте контакти профільних спеціалістів, медичних та соціальних служб, гарячих ліній.
- Гаряча лінія організації «Людина в біді» 0 800 210 160 (безкоштовно, цілодобово)
- Гаряча лінія з питань попередження самогубств та підтримки психічного здоров’я 7333 (цілодобово)
- Телефон довіри Київського міського центру психолого-психіатричної допомоги при станах душевної кризи (044) 456 17 02, (044) 456 17 25 (цілодобово)
Якщо потрібно, допоможіть зв’язатися або супроводіть людину до необхідних спеціалістів та служб. Лікар може провести консультацію і в онлайн-форматі, а також виписати рецепти та надіслати їх фото. За ними можна придбати препарати в аптеці.
Візьміть контакти у самої людини або її родичів/опікуна, щоб ініціювати за необхідності повторну зустріч, дізнатися про результат звернення та наданої допомоги, за необхідності – повторити направлення до фахівців.
Важливо, щоб людина мала список осіб, до яких потрібно звернутися в кризовій ситуації. Бажано мати зібрані документи, медичні виписки, рецепти, схеми лікування, довідку про інвалідність, рішення суду про часткову або повну недієздатність та відомості про призначеного опікуна.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини