Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:05:23

2023-й розпочався з підписання важливої угоди. Відтепер Чернігів та Лаппеенранта — міста-побратими

10.01.2023   16:43Агенцiя

10 січня, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, представляючи інтереси всієї громади, підписав в онлайн-режимі Договір про співпрацю між нашим містом та Лаппеенрантою.

Це місто є кліматичною столицею Фінляндії, піонер у сфері відновлювальної енергетики з населенням близько 72 тис.

Перш, ніж засвідчити Угоду своїми підписами, міський голова фінського міста Кіммо Ярва, поцікавився станом справ у нашому місті.

    — Ситуація досить напружена, але справи робочі. Треба навчати дітей, прибирати місто, треба, щоб працював громадський транспорт, щоб в квартирах була вода, —  сказав очільник Чернігова Владислав Атрошенко.

Після чого сторони обмінялися думками щодо майбутньої співпраці. Точки дотику між двома містами були визначені заздалегідь, ще під час попередніх спілкувань: тривалий розвиток, молодь і освіта, культура, спорт, туризм, співпраця між адміністраціями.

Владислав Атрошенко назвав підписання Угоди історичною подією, яка стане початком довготривалої співпраці, і подякував фінській стороні за проявлену нашому місту підтримку.

    — Чернігів за останні роки показав найбільшу динаміку розвитку серед усіх обласних центрів України. На жаль, наші здобутки та плани були зруйновані російськими окупантами. Тому, попереду ми маємо багато роботи з відбудови. Сподіваюсь, що ваш досвід, як кліматичної столиці Фінляндії та лідера в сфері високих технологій, сприятиме ефективному відновленню та розвитку Чернігова.

    Я впевнений, що попереду у нас плідне партнерство у питаннях відновлювальної енергетики, захисту навколишнього середовища, переробки сміття, екологічного громадського транспорту, а  також в галузях освіти, культури, спорту та туризму, — звернувся до свого колеги Чернігівський міський голова.

Натомість, Кіммо Ярва повідомив, що його місто має давню традицію партнерських стосунків, починаючи ще з 1940 року. Фінляндія тоді знаходилися у стані війни і отримувала підтримку від Швеції. Тому, першим їх партнером і стало шведське місто Еребру. З часом співпраця між ними розширилися на сфери культури та освіти.

    — Вітаємо Чернігів серед наших побратимів. Ви — наше восьме місто. Угодою, яку зараз підпишемо, ми хочемо проявити нашу солідарність та підтримку Вам.

    Лаппеенранта рішуче засуджує воєнні дії, розпочаті росією в Україні, які порушують міжнародні права. Незалежність, суверенітет, самовизначення та територіальні цілісність України потрібно поважати. Угодою про партнерство ми, насамперед, готуємось до того часу, коли наші міста зможуть співпрацювати для відбудови України та добробуту Європи, — сказав під час свого виступу Кіммо Ярва.

Після чого відбулося підписання Угоди. Владислав Атрошенко закликав не чекати завершення війни, а розпочинати співпрацю вже зараз. Також сторони обмінялися запрошеннями дружніх візитів одна до одної. 

Довідково. Містами-партнерами Чернігова є: Габрово (Болгарія), Градець-Кралове (Чехія), Меммінген (Німеччина),  Петах-Тіква (Ізраїль), Прілеп (Північна Македонія), Огре (Латвія), Тарнобжег (Польща),  Жешув (Польща), Ліппеенранта (Фінляндія).

Також на фінальній стадії підписання договорів з німецьким Аахеном і французьким Реймсом

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини