Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 11:38:14

Жителі Тупичівської громади знають, як захищати своє довкілля

23.12.2022   10:23Агенцiя

 «Тупичів: громада в лісі», – таку назву має один із продуктів проєкту Сіверського інституту регіональних досліджень, а саме інформаційно-промоційний відеофільм. І це не випадково: лісом покрито 40% території Тупичівської громади, яка долаючи наслідки агресії рф, продовжує розвиватися, не забуваючи і про захист навколишнього середовища та своїх природних ресурсів. Саме про нього йшлося під час «круглого столу», який відбувся у Тупичівській громаді 21 грудня 2022 р.

Це підсумковий захід з одночасною презентацією результатів проєкту «Розробка та сприяння запровадженню політики охорони довкілля Тупичівської громади на засадах партисипації», який здійснював Сіверський інститут регіональних досліджень спільно з Тупичівською громадою за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «EU4USociety». До участі запрошені представники місцевого самоврядування, жителі громади та депутати сільської ради.

Серед напрацювань проєкту, що обговорювалися, – Програма охорони навколишнього природного середовища Тупичівської сільської територіальної громади на 2022–2030 роки, проєкти регуляторних актів, Інвестиційний паспорт Тупичівської територіальної громади. Також учасникам зустрічі продемонстрували роботу станцій моніторингу якості повітря, встановлених у Вихвостові та Тупичеві. Таким чином громада на півночі Чернігівщини стала чи не єдиною в області, хто має можливість відстежувати в режимі реального часу рівень забрудненості повітря продуктами горіння, концентрацію хімічних речовин та радіаційний фон. А це особливо актуально через лісистість місцевості та близькість до кордону з державами-агресорками.

Програма захисту довкілля та регуляторні акти – ключові документи для запровадження та реалізації екологічної політики громади. На сьогодні такі практики є великою рідкістю, особливо в сільських громадах. Програма захисту довкілля містить чіткий перелік заходів спрямованих на захист і збереження природних ресурсів, покращення санітарного та екологічного стану громади.   Вона визначає джерела їхнього фінансування за рахунок державних та міжнародних програм. А отже, затвердивши таку програму, громада може звертатися до донорів. Регуляторні акти – це не що інше, як місцеві закони, обов’язкові для виконання. Відтепер Тупичівська громада має п’ять проєктів регуляторних актів у сфері захисту довкілля, розроблених відповідно до  норм законодавства. Вони визначають сферу повноважень, відповідальності та зобов’язань  органів місцевого самоврядування, підприємців та жителів громад у сфері захисту довкілля та благоустрою території, встановлюють норми поводження з твердими побутовими відходами. Три документи, які пройшли всі процедури обговорення та погодження, будуть затверджені на найближчій сесії ради.

Особливу увагу присутніх привернув інвестиційний паспорт, якого громада до недавнього часу не мала взагалі. Розроблений за активної участі її жителів, він вмістив не лише пропозиції для зацікавлення потенційних інвесторів, а також демонструє переваги екологічно чистої, тихої та комфортної для життя громади. Водночас – це можливість залучити інвестиції та надати «друге життя» занедбаним будівлям і господарським об’єктам, руйнація яких несе пряму загрозу безпеці жителів та довкіллю. Так само до паспорта увійшли цікаві пропозиції щодо побудови сонячної електростанції,  розробки торфовищ та видобутку глини. Все це має посилити можливості громади щодо автономного забезпечення громади енергоресурсами та будівельними матеріалами. Водночас учасники зустрічі висловили ще кілька ідей для інвестиційних факторів та пропозицій, які можуть увійти до цього паспорта згодом.

І нарешті, ‒  прем'єрний показ фільму «Тупичів: громада в лісі». На теренах Чернігівської області далеко не кожна громада може похвалитися такою візитівкою. Цей відеофільм покликаний показати не лише унікальні природні та історико-культурні «родзинки» громади, а є прикладом  того, як громада може розробляти та впроваджувати політику захисту свого довкілля, причому за активної участі її жителів.

Учасники зустрічі відзначили продуктивність такої співпраці та користь від спільної діяльності в рамках проєкту. Це стосувалося розробки необхідних документів, проведення досліджень складових довкілля, напрацювання конкретних заходів та місцевих ініціатив. Фахова зовнішня підтримка дозволила заощадити ресурси та час на виконання завдань, з якими громаді важко було б впоратися самотужки. Водночас такий формат роботи сприяє формуванню почуття відповідальності за свою діяльність та розвитку партисипації. Бо кому як не жителям громади, найкраще знати про свої потреби.  І саме відсоток людей,  задоволених станом довкілля громади, є ключовим екологічним індикатором її сталого розвитку.
 
Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду "Відродження" в рамках спільної ініціативи «EU4USociety». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

Дмитро Казіміров

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.