Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:49:17

На Чернігівщину надійшли препарати для йодопрофілактики у разі надзвичайної події

17.11.2022   11:42Агенцiя

Чернігівська область повністю забезпечена йодидом калію. Це — спеціальний препарат, який допомагає зменшити негативний вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу у разі аварій на атомних об’єктах. У 2022 році його наявність стала особливо актуальною через постійні провокації російських військ на об’єктах української ядерної енергетики.

Йодид калію призначають немовлятам, дітям та дорослим до 40 років у випадку викиду в довкілля радіоактивних речовин. Люди, старші 40 років, такої профілактики не потребують — з віком щитоподібна залоза перестає поглинати йод, і цей препарат може їм тільки нашкодити. Також його не призначають тим, у кого  повністю видалена щитоподібна залоза.

Чернігівська область отримала понад 450 тисяч таблеток йодиду калію. Цього із запасом вистачить для всього населення відповідного віку, якщо виникне потреба у прийомі такого засобу.

Найближчими днями партію препарату розподілять серед закладів охорони здоров’я області. Ті, у свою чергу, передадуть його до сімейних лікарів.

Згодом саме сімейні лікарі розповсюдять таблетки серед населення Чернігівщини — під час планових прийомів або за окремим запрошенням. Отже, більшості людей спеціально звертатися за ними немає необхідності. Ті ж, хто не має декларації із сімейним лікарем, зможуть отримати йодид калію у медичному закладі за місцем проживання самостійно.

Таким чином, усі жителі області, які цього потребують, матимуть препарат на руках на випадок надзвичайної події.

Звісно, «про всяк випадок» приймати йодид калію не можна. Його вживають виключно у разі радіоактивного викиду або безпосередній його загрозі. Тому здійснювати йодопрофілактику можна виключно після офіційного оповіщення. Таке оповіщення в разі потреби організують органи влади через усі доступні ЗМІ та канали комунікації.

Нижче подана інформаційна пам’ятка про йодну профілактику — її варто завантажити або роздрукувати та зберігати разом з отриманими таблетками.

Йодна профілактика у разі радіаційної аварії

Щоб зменшити негативний вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу, використовується калій йодид. Такий захід називають йодною профілактикою. Після прийому препарату відбувається блокування щитоподібної залози, що перешкоджає накопиченню в ній радіоізотопів йоду.

Приймати профілактичну дозу йодиду калію потрібно тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду та необхідність проведення йодної профілактики! Таке оповіщення проводиться  місцевими  органами виконавчої влади всіма  доступними  засобами масової інформації.

Оптимальний ефект йодної профілактики досягається при завчасному  прийомі препарату за 6 і менше годин до надходження радіоактивної хмари.

Прийом препарату залишається ефективним одночасно з надходженням «хмари» та через 6 годин після. Не рекомендується прийом препарату через 24 годин після надходження хмари.

Якщо аварія вже сталася, категорично не рекомендовано залишати місце укриття до офіційних повідомлень місцевої влади. Так можна наразитися на ще більшу небезпеку. Тому, найефективнішим варіантом потрібно заздалегідь мати при собі таблетку йодиду калію.

Прийом йодиду калію:

·       діти до 1 місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) – 16 мг,

·       діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг,

·       діти від 3 до 12 років – 62,5 мг,

·       підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми – 125 мг.

Людям старшим за 40 років калій йод не призначають!

 Йодна профілактика у разі радіаційної аварії (версія для завантаження, pdf, 122 Кб)

 За повідомленням Управління охорони здоров’я
Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини