Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:16:44

З прикордонного села на Чернігівщині вивезли усіх жителів

15.11.2022   12:11Агенцiя

З прикордонного села Сеньківка, що на Чернігівщині, вивезли всіх жителів. Вони тікали через обстріли російських військових.

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на голову Городнянської громади Андрія Богдана.

За його словами, виїхали всі жителі села, але додає:

"Хтось приходить дивитися за будинком, бо живе в сусідньому селі. Люди приходять, це така динаміка. Людей, які постійно проживають немає. Ми кажемо їм, що там небезпечно і там не можна перебувати, але можуть бути і випадки, що хтось залишиться ночувати".

Громадський діяч та волонтер Олексій Пильник створив волонтерський осередок і займався тим, що допомагав людям з евакуацією ще під час активних бойових дій, коли частина Чернігівщини була в окупації.

Спочатку вивозили людей до білоруського кордону. Люди намагалися потрапити таким чином в Європу.

Олексій каже, тоді інших шляхів не було. Під час окупації частини Чернігівської області село було відрізане.

Після деокупації Чернігівщини волонтери їздили в Сеньківку та возили гуманітарну допомогу.

За словами чоловіка, на початку літа в селі перебувало ще 56 людей.

Деякі евакуйовувались одразу. Інші після того, як почалися масовані обстріли. Більше пів року там не було зв’язку, а наразі немає і світла. Перебувати стало дуже небезпечно.

    "Люди виїжджали поступово. Деякі не хотіли покидати село через городи, господарство, не хотіли залишати своє майно. Люди курей ростили, щоб можна було їх забрати та виїхати. Останній раз я віз 20 курей машиною. Звичайно, що вони не раді покидати свої домівки", – каже Олексій.

До вторгнення жителі села мали змогу заробляти, каже чоловік. Поруч кордон і дорога міжнародного значення, люди працювали в прикордонних установах.

"Тобто там була якась інфраструктура. Зараз там немає ніякого життя. Заробітку немає та й небезпечно".
З прикордонного села на Чернігівщині вивезли усіх жителів

    "Людей забирають родичі, хтось в лікарню їде, комусь родичі винаймали житло. Нема ж ніякої програми відселення державної. Хоча, я думаю, за стільки місяців повномасштабної війни можна було б щось придумати. А так люди їдуть в нікуди", – говорить волонтер.

Олексій додає, що люди евакуйовувалися і з інших сіл, в трьох-п’яти кілометрах від кордону. Але чи виїхали всі точно не знає, бо через влучання снарядів розбита дорога.

"Я їздив – дороги вже нема. Джипом ми проїхали, а легковим автомобілем уже неможливо".

Голова Городнянської громади також каже, що наразі немає чіткої програми переселення. Все це робиться стихійно. Але допомагають міжнародні фонди, які виділяють гроші, щоб люди, які евакуювалися, змогли зняти будинок в іншому населеному пункті. Зокрема, фонди допомагають тим, у кого повністю зруйноване житло. Розглядається кожний випадок окремо. Таких наразі було чотири.

Були випадки, що люди самі купували хати.

"Створили реєстр будинків, які не так дорого коштують, але вони продаються. Якщо людина жила в Сеньківці, то чому б їй не переїхати в таку саму хату та забрати своє домашнє господарство", – каже голова громади.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини