Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 16:09:26

У Чернігівській області отруїлися грибами 12 людей, з них одна померла

04.11.2022   14:57Агенцiя

У вересні нинішнього року в Україні грибами та стравами з них отруїлися 11 дітей. Серед них зафіксовано 2 летальних випадки.

Невтішна ситуація і на Чернігівщині – протягом минулого року вживання грибів завдало шкоди 15-тьом жителям області, з яких і 5-тьом дітям. На жаль, тоді померли 3 людини, з яких 2 дитини. А станом на 01.11.2022 року в області зареєстровано 12 випадків отруєння грибами, 1 людина померла.

Головні причини отруєнь грибами: вживання неїстівних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих грибів, вживання таких грибів, що змінилися внаслідок мутацій та набули отруйних якостей. Найчастіше отруєння виникають через вживання страв та консервації з такими грибами, як бліда поганка, підосичник, опеньок, сироїжка, маслюк, зонтик, а також невідомі дикорослі гриби.

Аби уникнути отруєння грибами, слід дотримувати простих правил, які збережуть вам здоров’я, а іноді і життя:
– не купуйте сушені/солені/консервовані гриби на стихійних ринках;
– уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки. Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними;
– не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій, адже вони вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
– не куштуйте сирих грибів;
– варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
– готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
– зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби;
– якщо ви не знаєтеся на грибах, вам взагалі не варто вдаватися до «тихого полювання».

Відтак вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, а також літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Симптомами грибного отруєння можуть бути: запаморочення, нудота, діарея,сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності. Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте в себе або своїх близьких симптоми отруєння — негайно викликайте «швидку»! До її приїзду необхідно вдатися до методів долікарської допомоги – промийте шлунок, пийте багато рідини (воду, підсолену воду, прохолодний чай), прийміть будь-які сорбенти та дотримуйтеся постільного режиму.

І головне: враховуючи, що через військові дії ліси Чернігівщині можуть бути заміновані, людям взагалі не рекомендовано вдаватися до збирання грибів! Варто пам’ятати – хоча гриби і мають певні смакові якості, без них можна обійтися, а додати до свого щоденного раціону інші, не менш поживні продукти харчування.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини