Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 09:46:31

Аліменти на користь батьків: що потрібно врахувати

02.11.2022   11:47Агенцiя

У звичній для більшості картині світу дорослі діти добровільно допомагають своїм непрацездатним батькам, у тому числі матеріально. Водночас і українське законодавство закріплює даний обов’язок повнолітніх нащадків піклуватися про своїх батька й матір.

Звісно, жоден закон не змусить дорослих дітей любити й поважати батьків, а ось сумлінно виконувати аліментні зобов’язання – цілком реально. Відтак, мова йде про врегулювання даного питання вже в судовому порядку.
За словами начальниці Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Ірини Свистун, примітно, що позов про стягнення аліментів може бути пред’явлений до одного, кількох чи всіх дітей разом. Однак, у випадку поданої вимоги до одного з дітей, суд за власною ініціативою має право притягнути до участі у справ і інших нащадків, незалежно від того пред’явлено до них позов чи ні.
Слід зауважити, що обов’язок утримувати батьків може бути покладений лише на повнолітніх доньку, сина (в окремих випадках – до досягнення дитиною 18-річчя).
Важливо, якщо мати, батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені, обов’язок їх утримувати у дочки, сина, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, НЕ виникає.
Претендувати на утримання батьки можуть, якщо:
•    є непрацездатними (які досягли пенсійного віку та у разі встановлення інвалідності І, ІІ та ІІІ груп);
•    потребують матеріальної допомоги (не мають можливості забезпечити своє гідне існування у зв`язку з відсутністю пенсії або її низьким розміром).
Показники роботи органів державної виконавчої служби демонструють, щосімейні спори подібного характеру в українському суспільстві не є нормою, адже догляд і турбота про близьких людей не можуть бути примусовими.
Так, до прикладу, на Полтавщині кількість виконавчих проваджень,  де сторонами є непрацездатні батьки і дорослідіти, сягнула 15, на Чернігівщині і Сумщиніця цифра склала 7 і 4 відповідно.

 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.