Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:32:20

«Схеми» ідентифікували танкіста, що хизувався по телефону звірствами на Чернігівщині

07.09.2022   09:25Агенцiя

Різав вухо, знущався над українцями, обстрілював будинки. І все це могло бути на території окупованої Чернігівщини. Російський танкіст хизувався родичам у телефонній розмові про власні «подвиги».

Журналісти проєкту «Схеми» ідентифікували російського солдата та змогли отримати підтвердження його слів про скоєні злочини, з’ясувавши, де саме він перебував, спілкуючись із родичами, та проаналізувавши супутникові знімки зруйнованої місцевості.

Завдяки телефонному трафіку журналісти змогли прослідкувати рух його бригади територією України.

«– Сегодня мы ни***во так проявили себя. Мы, считай, деревню с трёх сторон окружили, н***й, и е***или. Просто дома, короче, н***й выносили, стреляли по всему: по домам, по машинам, всё. Все дома, н***р, танками разъе***или и БТРами. Двое пленных взяли. АК-47 у них отжали, винтовку отжали, СВДшку. Ухо одному отрезали.

– Зачем?

– Он не хотел говорить, ему ухо отрезали».

Про злочини на території України у перехопленій СБУ розмові відверто говорив з батьком 21-річний російський танкіст Станіслав Шматов. Він із села Новотулка Хворостянського району Самарської області росії – це більше за 1000 кілометрів від кордону України.

Шматов служить у 15-й окремій мотострілецькій бригаді Центрального військового округу. Ця бригада, як зазначено на сайті військової частини, виконувала так звані «миротворчі завдання у зонах збройних конфліктів» Північної Осетії, Придністров’я та Абхазії.

Ця бригада брала участь у незаконному захопленні Криму та бойових діях на сході України, коли путін запевняв, що «російський військ в Україні немає».

«Схеми» змогли встановити рух цієї бригади територією України. А саме – завдяки даним трафіку мобільного Станіслава Шматова – тобто, де саме його телефон з’єднувався з місцевою вежею мобільного оператора.

Уперше це сталось 3 березня в районі села Бригинці Чернігівської області. До 31 березня він ловив станції від Бригінців до міста Ніжин того ж регіону.

Згідно з повідомленнями Генштабу ЗСУ, у ті дні окремі підрозділи збройних сил рф здійснювали «часткове виведення», зокрема, з території Чернігівської області – по собі залишивши лише трупи та підбиту техніку.

Усього молодший Шматов, перебуваючи в Україні, зідзвонювався із батьком майже 70 разів.

«– Мы сейчас возле железной дороги вообще стоим. Тут как бы село идет, с одной стороны рельс – деревушка, и с другой стороны рельс – деревушка. Деревушка одна, и просто через неё идет железная дорога. Вот, с одной стороны, где мы ехали, мы там все дома рас**рачили, а вот с этой еще пока нет, – розповідав в одній з розмов росіянин.

– А БТРов сколько? – цікавився батько.

– Около 15 штук».

«Это ещё ему пулю в лоб не пустили или БТРом не четвертовали, так что это ещё нормально, мягко. А так можно было просто его поставить вон, и короб от пулемёта, 100 патронов «семёрок», и просто в него выпустить, короче, «дуршлачок» сделать. Максимум, можно было ещё палец отрубить, парочку», – казав у перехопленій розмові Станіслав, сміючись.

Потім телефон Шматова тимчасово зник «з радарів. Згодом опинився на Харківщині.

Військовий розповідав батькові, з чого саме вони обстрілювали українське село (мова йде про Харківщину село Піскі-Радьківські): з «Градів», мінометів, «БУКів». Його батька, судячи із запитань, цікавили побутові питання. Так син-військовий зізнався у ще одному злочині.

– А эти, пайки дают, сынок?

– Вон как с болота тогда, из России уезжали, нам давали и всё. Так, изредка кто-то жрёт. Сейчас вон пацаны на разведку сходили, принесли колбасы, майонеза, сала, – розповідав Станіслав.

– В магазин зашли? – запитав його батько.

– Да нет, по людям вон прошлись. А смысл им залуп***ся? У нас стволы.

– Ну, да.

– У нас танк, ё**а. Кто-нибудь что-нибудь залу***тся – минус дом и живи, как хочешь, на улице.

– А так можно, да?

– Так нужно».

Журналісти зв’язалися зі Станіславом Шматовим, який на записах СБУ вихвалявся обстрілами будинків мирних жителів та захопленням в полон і катуванні українських військових на окупованій частині Харківщини.

На уточнення щодо долі заручників, російський солдат замість прямої відповіді, сміючись, розповів про інше вбивство, скоєне його товаришами по службі.

«Это ещё на первом заходе пацаны, короче… (сміється)… бл**ь, корректировщик, короче, был на заводе. Как рассказывали, п***ы ему дали неплохой. А потом пристрелили», – розповів військовий.

Ймовірно, зазначають «Схеми», йдеться про злочини військовослужбовців рф на Чернігівщині у березні цього року, на початку повномасштабного вторгнення. Чернігівська обласна прокуратура розслідує вбивства мирних жителів російськими військовими на території регіону. Журналісти звернулися до прокурорів із проханням допомогти встановити особу вбитого мирного мешканця та інші обставини злочину, про який розповів російський танкіст.

Росіянин Шматов у розмові з журналістами також підтвердив, що отримував злочинні накази від свого командування. На запитання, чи відповідають дійсності слова Шматова у перехопленій розмові з родичами («Дома выносить, комбат, комбриг дал указание, говорит: «Тушите всё, что видите, дома» (...). Всё равно вообще (на мирних мешканців, які залишилися, – ред.), всех тушить» – цитата з перехопленої розмови Шматова), він відповів: «Ну да, было такое указание».

Час Чернігівський

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини