Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:11:17

"Я розумію, що йде війна, але, як кажуть, хліб треба сіяти, і без тепла ми не можемо залишити місто". Інтерв'ю Віктора Геращенка про підготовку до холодів

04.07.2022   14:14Агенцiя

Про підготовку до опалювального періоду, процес передачі Чернігівської ТЕЦ в управління міста розповів заступник міського голови Віктор Геращенко у програмі «На часі» телеканалу «Новий Чернігів».

Чернігівська ТЕЦ

Чернігівська ТЕЦ

Про підготовку до опалювального періоду, процес передачі Чернігівської ТЕЦ в управління міста розповів заступник міського голови Віктор Геращенко у програмі «На часі» телеканалу «Новий Чернігів».

Чернігівська ТЕЦ у лютому-березні знаходилася в епіцентрі бойових дій і тому зазнала серйозних пошкоджень. За висновками Інституту теплоенергетики, цілісному майновому комплексу завдано збитків на понад 800 млн грн. На сьогодні є необхідність у перших 100 млн грн для першочергових заходів, аби відновити роботу ТЕЦ, щоб вчасно запустити опалювальний період.

— Ці першочергові заходи дадуть можливість відновити виробництво теплової та електричної енергії, а також гарячого водопостачання. Загалом, на Чернігівській ТЕЦ пошкоджені тепломережі, цим питанням вже займаються працівники підприємства. Серед основних пошкоджень також подача вугілля, щоб її відновити, потрібно близько 140 млн грн.

Але є перспектива проходження опалювального періоду на природному газу, тому що, станом на сьогодні, у зв’язку з воєнними подіями, дуже складно забезпечити доставку вугілля на підприємство. Фізично це неможливо — це перше. Друге — відновлення подачі вугілля також займе багато часу, до опалювального періоду ми просто не встигнемо це зробити, навіть за наявності коштів. Тому наразі стоїть завдання відновити те обладнання, яке надасть можливість працювати з використанням природного газу.

— Ми вже зрозуміли, що цього року ми відмовляємось від вугілля, а використання блакитного палива буде значно дорожчим. Чи вплине це на тарифи для населення та для промислових підприємств?

— Від вугілля ми не відмовляємося, ми просто не можемо його забезпечити. Але ми пройдемо цей опалювальний період, споживаючи природний газ.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів для споживачів тариф залишається на рівні минулого опалювального періоду. Тому, зрозуміло, що це буде збиткова діяльність. Але на сьогодні основне — пройти зиму. Наразі держава готує проєкт щодо компенсації різниці в тарифах за рахунок державного бюджету.

— Чернігівська ТЕЦ переходить у власність міста. Чим зумовлений цей процес?

— У зв’язку з тим, що підприємство зазнало значних пошкоджень, ми отримали лист від фірми «ТехНова» щодо розірвання договору оренди. Зрозуміло, що є Закон України про оренду комунального та державного майна, тому ми запустили процес, створили комісію. На сьогодні працює комісія з інвентаризації всього цілісного майнового комплексу. Потім, відповідно до законодавства, буде незалежна оцінка і незалежний державний аудит.

Я думаю, що до 1-го жовтня ми впораємося і з цього дня вже запрацює комунальне підприємство, питання про створення якого виноситься на сесію міської ради 30 червня (ред. — сесія підтримала рішення про створення комунального підприємства "Теплокомуненерго"). Далі ми рухатимемося у напрямку передачі цілісного майнового комплексу комунальному підприємству.

— У контексті цього процесу — що буде з персоналом ТЕЦ?

— Персонал плавно перейде до комунального підприємства, буде працювати, як і працював.

— У «Технови» чимало боргів. Розкажіть, будь ласка, про які суми мова?

— Як я вже казав — буде незалежний державний аудит. Після цього ми будемо вирішувати, що робити з боргами. На сьогодні чітко відповісти на це питання я не можу. Ми будемо рухатися відповідно до діючого законодавства.

Заборгованість підприємства за спожитий природний газ — близько 700 млн грн. На сьогодні ми не бачимо балансу дебіторської та кредиторської заборгованостей. Цифри у нас є, але після аудиту ми будемо вирішувати, що робити з цими боргами.

— Коли буде остаточно відома сума цих боргів, хто їх сплачуватиме?

— Є заборгованість споживачів за теплову енергію та гаряче водопостачання. Споживачам потрібно вчасно платити за ці послуги, тому що без коштів неможливо відновити роботу ТЕЦ. Крім того, є різниця в тарифах. Ми заклали майже 200 млн грн для Чернігівської ТЕЦ та Облтеплокомуненерго для компенсації різниці в тарифах минулого опалювального періоду, але на сьогодні дефіцит міського бюджету складає майже 1,4 млрд грн — тому виплатити ці кошти неможливо. Це питання буде виноситися на державний рівень. Сподіваюсь, що восени з’явиться Постанова Кабміну, яка надасть фінансову можливість компенсувати ці витрати й рухатися далі.

 — Розкажіть, будь ласка, про бачення керівництва міста щодо подальшої долі Чернігівської ТЕЦ та Облтеплокомуненерго.

— Є позиція міського голови і взагалі ми бачимо так, що у післявоєнний період буде реконструкція ТЕЦ та будівництво нового блоку, який працюватиме на альтернативному виді палива. Крім того, на території ТЕЦ буде будівництво сміттєпереробного заводу, який буде виробляти RDF-паливо, яке також можна спалювати в котлі.  Це такий перспективний проєкт і дуже дороговартісний, але ми будемо цим займатися.

Відбудеться також і передача цілісного майнового комплексу "Облтеплокомуненерго" в управління міста. Буде централізація системи опалення.

— Що в перспективі надасть створення такої єдиної системи?

— Усі знають, що ми рухаємося у напрямку постійного здорожчання природного газу. Працювати на природному газі дуже складно, тому що споживач не в змозі забезпечити вчасний платіж, існує велика різниця в тарифах та інше. Тому треба йти альтернативним шляхом, зокрема, використовувати альтернативні види палива, що надасть можливість забезпечити нормальний тариф для споживача.

— Чернігівська ТЕЦ вимушено,  вперше за історію свого існування, зупинила роботу через широкомасштабну війну. Хто наразі допомагає відновити роботу підприємства?

— На сьогодні силами Чернігівської ТЕЦ вже розпочалися відновлювальні роботи. Вони працюють на аварійних теплотрасах та теплопунктах. Минулого тижня Кабмін проголосував за виділення 100 млн грн на придбання обладнання. Думаю, що з міського бюджету також будуть виділені кошти на придбання обладнання та забезпечення працездатності Чернігівської ТЕЦ. Найголовніше — встигнути до опалювального періоду.

— Усі відновлювальні процеси тривають, але загроза повторного вторгнення залишається. Розкажіть, будь ласка, чого чекати чернігівцям?

— Чернігівцям треба чекати на зиму, ми забезпечимо тепло та гаряче водопостачання. Я розумію, що йде війна, але, як кажуть, хліб треба сіяти і без тепла ми не можемо залишити місто. Тому будемо працювати, щоб підготувати комплекс до проходження в опалювальний період.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини