Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:04:47

Окупанти викрали 25-річну вчительку з Чернігівщини: росіяни її б'ють, а правозахисникам цинічно брешуть

16.06.2022   09:08Агенцiя

Вчительку з Чернігівської області Вікторію Андрушу, яку ще 25 березня у селі Старий Биків викрали російські окупанти, утримують в СІЗО у Курську.

Однак, цю інформацію керівництво ізолятора заперечило. Про це розповіла директорка фонду "Русь сидящая" Ольга Романова в ефірі "Белсат news".

Наразі невідомо у чому Вікторію звинувачують.

"Є обмовка від високопоставлених осіб цього СІЗО, що обвинувачують в співпраці з ЗСУ", - каже Ольга Романова.

Як відомо, Вікторії 25 років, вона працює вчителькою математики та інформатики у броварській школі. Під час війни вона поїхала до своїх батьків у Старий Биків.

Як затримали вчительку

Окупанти у телефоні Вікторії побачили повідомлення, де дівчина розповідала про переміщення окупаційних військ.

Близько 15 російських солдатів увірвалися в будинок Вікторії. Вони відвели її нагору, де обшукали її телефон, і вона зізналася, що надсилала інформацію українським силам. Згодом дівчинку бачили усю в синцях.

13 червня міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch закликала владу Росії звільнити Вікторію Андрушу.

Зокрема, родина Вікторії Андруши з неофіційних джерел через кілька тижнів після її затримання дізналася, що її утримують у слідчому ізоляторі в Курській області Росії.

"Росія має звільнити її, дозволити їй повернутися до України і водночас повністю поважати захист, наданий їй як цивільній особі, включаючи надання їй доступу до адвоката на її вибір", - кажуть у організації.

Російська адвокат Ірина Бірюкова 25 квітня намагалися потрапити в ізолятор, де можуть утримувати Андрушу, але персонал відправив її до директора.

Директор СІЗО зателефонував до спецслужб, після чого заявив, що такої людини серед підозрюваних та обвинувачених немає.

"Він вислухав відповідь співрозмовника, поклав трубку і, дивлячись прямо в очі адвокату та сказав: "Тут немає такої людини серед підозрюваних чи обвинувачених", - йдеться в повідомленні.

Раніше Максим Дідик із села Новий Биків, якого окупанти затримували, розповів, що бачив Вікторію Андрушу. Також він повідомив, в якому стані була дівчина.

РБК-Україна

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.