Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 17:42:29

У Корюківці працює центр взаємодії з переселенцями

03.06.2022   13:40Агенцiя

Ідея створення Центру надання психологічної та арттерапевтичної допомоги для внутрішньопереміщених осіб «Єднання» належить корюківчанці Олені Литвиновій.

Проєкт реалізували спільно з молодіжним центром «КУБ» та небайдужими волонтерами. Про допомогу, яку можуть отримати люди, що, тікаючи від війни, опинилися на Корюківщині.

З початком повномасштабної війни Олена Литвинова, директорка міського Будинку культури, як і багато корюківчан, опинилася в новій реальності. Очолюваний нею заклад не працює, закритий для відвідувачів. А творча натура все одно шукає способу бути корисною людям.

Так, дослухаючись до себе, Олена зрозуміла, що наразі багато людей, які були вимушені стати внутрішньопереміщеними особами, потребують підтримки й розради. Така потреба часу.

- Я поділилася своєю ідеєю з декількома людьми, - розповідає Олена Литвинова. – Мене одразу підтримали директор молодіжного центру «КУБ» Володимир Онищук та керівниця ЦНАПу Світлана Олійник. Так з’явився центр «Єднання».

Робота центру – це волонтерська діяльність декількох осіб

Розуміючи, що переселенцям передусім потрібна психологічна допомога, Олена Литвинова звернулася до психологині Лариси Процел-Наумчик, яка одразу погодилася співпрацювати. Згодом свої послуги запропонувала й психологиня Еллада Аргунова. Також з дітками працюють вихователька Юлія Добролюбова, аніматорки Ольга Мірошниченко й Катерина Корогод.

- Кожну нашу зустріч, на яку ми запрошуємо батьків з дітьми, завжди плануємо наперед, - розповідає Олена Василівна. – А тому наші гості завжди знають про місце та час спілкування. Лариса й Еллада щотижня готують лекції для батьків на різні теми. Попервах говорили про те, як подолати страх і стрес, бо люди, нажахані війною, не могли почуватися безпечно й спокійно. Згодом спілкувалися на теми особливостей виховання дітей різного віку, про небезпеку гаджетів тощо. Під час лекцій дітки грають з вихователькою, бавляться з аніматорками. На своїх зустрічах ми говоримо про все, що турбує переселенців. Це й дуже болісні особисті історії, які ми всі переживаємо разом зі сльозами на очах. З кожним таким одкровенням я розумію, що «Єднання» просто необхідне зараз.

Тут працюють і з дорослими, і з дітьми

Олена переконана, що не помилилася зі своєю ідеєю. І радіє, що Центр надання психологічної та арттерапевтичної допомоги став справжнім і потрібним. Люди охоче відгукуються на запрошення, стають відкритішими й хоч на якийсь час відволікаються від моторошного пережитого.

- Внутрішньо переміщені особи, з якими ми працюємо, це здебільшого мешканці Чернігівщини, Київщини та Харківщини, які наразі живуть у Корюківці, - розповідає Олена Литвинова. – Але приїздять родини ВПО і з сіл. Так, наприклад, троє чернігівців тричі на тиждень відвідують нас з Білошицької Слободи.

Чим ще займаються в «Єднанні»? Організовують зустрічі з цікавими людьми, проводять майстер-класи для дітей і дорослих. Так, нещодавно разом з корюківською лялькаркою Мариною Шикаловою вчилися виготовляти ляльку-мотанку. А з місцевою майстринею Світланою Кугук створювали симпатичні аплікації.

У червні планують провести конкурс талантів для дітей з числа внутрішньопереміщених осіб. Вже готують матеріали. А ще часто збираються просто за чашкою запашного чаю з цукерками, спілкуються, діляться пережитим. Олена Литвинова завдячує КМЦ «КУБ» і Володимиру Онищуку за підтримку й забезпечення всім необхідним центру «Єднання». Це, зокрема, канцтовари, чаї, солодощі.

Після закінчення війни Олена Василівна мріє зробити окрему програму за участю родин ВПО, з якими зараз працює «Єднання». Каже, у них уже назбиралося багато цікавого матеріалу, фото та відео, а головне – життєвих історій, якими нахабно пройшлася війна. Невигаданих історій, які могли б бути іншими…

Сусіди Сіті

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.