Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:26:44

Як у Москалях від москалів унікальні вишиванки рятували

20.05.2022   08:20Агенцiя

Війна в Україні показала справжніх українців навіть у селі Москалі, яке за 30 кілометрів від Чернігова.

До війни тут був приватний музей українських старожитностей - кілька хат і понад  три тисячі рукотворів хрестиком  і гладдю. Краєзнавець Юрій збирав їх упродовж 30 років: шукав, купував - іноді селяни їх самі приносили, йдеться в ТСН.

У село Москалі на півночі українського кордону окупанти зайшли у перші ж дні повномасштабного вторгнення. Юрій дуже боявся, що все знищать, тож коли побачив за вікном російську техніку - одразу почав ховати свої скарби. А далі був місяць окупації.

«Напоготові був, якщо виносить до льоху, готувався рятувати від розграбунку, пожежі. Ховатись мені не можна було, я залишався вдома, а може щось десь загасити», - каже чоловік.

Троє дітей, дружина, родичі і сусіди - врятувати колекцію допомагали усі хто залишився у селі. Для схованок обладнали кілька льохів. Туди клунок за клунком  зносили  вишиванки та рушники. Але найцінніший скарб колекціонер заховав  подалі  від дороги, якою  їхали окупанти. 

Поки рашисти в окупації  крали з осель українців холодильники та унітази,  колекціонер  вишиванок з Чернігівщини вивіз і заховав унікальну колекцію старовинних вишиванок із візерунком  білим по білому. Їх у колекції понад три десятки. Юрій показує візерунок вишиванки,  який найбільше ховав від рашистів з коловратом. Давній символ сонця в Україні з давнини був оберегом, але її зараховують до свастики. Такої української вишивки у колекціонера багато.

Юрій не лише колекціонує, він і сам автор сотень вишитих рушників та вишиванок. Усі сорочки вдома для дітей і подушки -  це його рук справа. Вишивання, каже Юрій, то дар і він його успадкував від прадіда.

Під час війни він не припиняє працювати і разом з донькою створює нові рушники.  Їх називає воєнними.

«Раніше дивувало мене, коли попадались рушники Другої світової. Думав, хіба до того людям було, а от довелось і мені на власній  шкурі це відчути»,- розповідає чоловік.

Тепер в селі, де зберігається колекція, інші клопоти через їхню назву, якій понад 370 років. Москалі отримали офіційну назву через російських солдатів, які під час війни Московії з литовцями залишилися тут жити.

«Назва села походить від військовослужбовців, які 1508 року залишились на тій території. Військовослужбовців тоді називали москалі - це солдати», - пояснюють люди.

Окрім вишиваних експонатів, ховали від рашистів і  жовто-блакитну назву села з тризубом. Зараз після деокупації селяни думають, коли той час, аби назву повертати на місце, і чи повертати взагалі.

 Час Чернігівський

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини