Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 19:19:54

Час нових героїв: захисники міста-героя Чернігів

10.05.2022   21:00Агенцiя

Спортсмен, ІТ-шнік та волонтер від американського посольства, а віднедавна - Захисник міста-героя Чернігів. Все це про Сергія – військового-добровольця одного зі структурних підрозділів Чернігівського обласного ТЦК та СП.

Сам Сергій не місцевий, а родом з Черкащини. У Чернігів в прямому сенсі потрапив за покликом серця – планували з дружиною побути в її рідному місті два тижні, а залишився на більше ніж 10 років. Тож після оголошення загальної мобілізації він без роздумів прибув до територіального центру комплектування, аби долучитися до захисту Сіверщини та всієї України.

Сергій розповідає, що з військовою справою знайомий ще зі студентських років. Після школи він обирав між вступом до цивільного інституту на Черкащині і військовим інститутом у столиці. В решті-решт його вибір пав на Київський військовий інститут управління та зв’язку. Там боєць отримав перше офіцерське звання, опанувавши спеціальність «безпека інформації в спеціальних телекомунікаційних системах і кібербезпека».

Після випуску він 5 років відслужив в СБУ, займаючись питаннями держбезпеки. Не дивлячись на те, що після закінчення контракту та отримання звання капітана Сергій вирішив залишити службу, у цивільному житті він неодноразово працював на користь української армії, адже безпека телекомунікації – це той сегмент, який у сучасних реаліях стає все більш актуальним питанням. 

- У цивільному житті мій перший серйозний проєкт полягав у розробці комплексу Crypto IP. Якщо коротко, то це спосіб захисту інформації  шляхом її шифрування. На сьогодні цей комплекс офіційно сертифікований і використовується, наприклад, Міністерством закордонних справ, посольствами, консульствами, а також і нашими Збройними Силами України.
Сергій пригадує ранок 24-го лютого, який став ключовим поштовхом для повернення до військової справи без виклику та будь-якої повістки. Він самостійно прийшов до територіального центру комплектування у той же день, як російська федерація оголосила про початок, так званої, визвольної «спецоперації», насправді ж - жорстокої та нелюдської війни по всій території нашої країни.

- Ми все таки залишаємось вірними своїй справі до кінця і готові до боротьби за свободу й  Незалежність рідної України.  Війна – як проявник для фотографії, за ці дні вона показала хто чого боїться, хто свій, а хто - чужий. Для рідних моє рішення стати до лав Захисників Чернігівщини було шоком, але потім вони зрозуміли, що я буду не собою, якщо не зроблю так, як підказує серце, - ділиться спогадами Сергій.
Боєць розповідає, що  у перші дні ніхто не розбирався – офіцер ти, чи рядовий. Усі виконували ту роботу, яка б забезпечила захист міста та його жителів, адже з перших днів нести службу доводилось під численними обстрілами.

- Перебуваючи увесь період часу на бойових позиціях на околицях міста, ми фактично балансували між життям і смертю – думали лише про те, щоб на ранок усі залишилися живі. Хоча в моєму підрозділі люди були з різних куточків Чернігівщини, але ми швидко стали бойовим братством, адже всі прийшли вмотивовані  та з чітким уявленням про те, навіщо ми тут. У всіх нас один план – дійти до перемоги!

Під час захисту Сіверщини Сергій задіяв усі свої навички та вміння, а головне – військову, фізичну та психологічну підготовки. Так, до повномасштабного вторгнення Захисник наполегливо займався спортом – за день він пробігав близько 15 км. Сергій зізнається, що у сучасних реаліях це захоплення йому дуже допомагає: аби трохи розвантажитись та перемкнутись – влаштовує півмарафони.

Окрім вдосконалення своєї фізичної підготовки він не забуває і про саморозвиток. На сьогодні Сергій непогано володіє іноземними мовами, має рівень англійської «С1», тож вільно може працювати перекладачем. Їздив у численні закордонні відрядження від Міністерства оборони України: йому вдалося побувати у Королівській військовій академії у Британії, штаб-квартирі НАТО і міжнародному кримінальному суді в Гаазі. На сьогодні ж Сергій має статус волонтера від американського посольства. На цьому боєць не зупиняється, інтенсивно вивчає французьку та й взагалі прагне стати поліглотом - окрім німецької хоче додатково опанувати 5-6 іноземних мов.

Не дивлячись на усі плани та амбіції, сьогодні Сергій все ж таки найбільше мріє про те, щоб люди, які виїхали з Чернігова та прилеглих населених пунктів, якомога швидше повернулися додому – на мирну Чернігівщину, тож після нашої перемоги він серйозно планує долучитися до відновлення міста і країни.

- Після завершення війни ми повинні будемо відбудовувати, в першу чергу, військово-промисловий комплекс. Я розумію, що можу багато чого зробити для його відбудови, залучивши ті проєкти, над якими працював під час цивільного життя, - запевняє Сергій.

А ми продовжуємо вірити у наших Захисників і підтримувати їх у нелегкій, але дійсно важливій для кожного з нас справі – захисті вільної та Незалежної України заради мирного неба над головами кожного з українців!
Віримо у наших Героїв сучасності!
Слава Україні!

Чернігівський обласний ТЦК та СП

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.