Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 15:01:03

В області проведена інвентаризація водних об’єктів, наступний крок – оцифровування отриманих результатів

28.12.2021   12:35Агенцiя

Значна кількість запитів від громадськості, які постійно надходять до Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації й інших органів державної влади, стосується інформації про стан довкілля Чернігівщини, в тому числі про водні об’єкти області.

Упродовж року Чернігівською облдержадміністрацією спільно з Деснянським басейновим управлінням водних ресурсів налагоджено роботу з отримання достовірної інформації про водойми Чернігівщини та проведена інвентаризація водних об’єктів на території області.

Таке завдання було визначене рішенням Ради національної безпеки і оборони України «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади», введеним у дію відповідним Указом Президента України навесні цього року.

Як зазначив заступник голови облдержадміністрації Дмитро Іванов, інвентаризація необхідна для чіткого обліку водних ресурсів та об’єктів, а це у свою чергу дозволить ефективно ними управляти, максимально раціонально та якісно їх використовувати на місцях і матиме позитивний вплив на зростання бюджетів громад.

За результатами ефективної комунікації та злагодженої роботи з територіальними громадами Чернігівщини проінвентаризовано 265 річок та 2601 водойма (ставки, озера та водосховища). Серед найбільших штучних водних об’єктів, побудованих на річках області, – 19 водосховищ, об’ємом води більше мільйона кубометрів. Зокрема у басейні річки Десна – «Черемошне», «Борзнянське», «Седнівська ГЕС», у басейні річки Удай – «Іваницьке», «Щурівське», «Петрушів став» та інші.

До речі, в оренду для рибогосподарських потреб та рекреаційних цілей надано 113 водойм.

Головне завдання органів влади – розбудова максимально комфортної держави, в першу чергу для її громадян, забезпечення рівного доступу всіх українців до природних ресурсів, створення відповідних механізмів і інформаційних платформ. З цією метою  в країні розпочата активна цифрова трансформація за всіма напрямками діяльності, в тому числі і цифровізація української екологічної сфери.

Тож наступного року планується проведення оцифровування результатів інвентаризації водних об’єктів Чернігівщини та розміщення їх на доступних ресурсах. За лічені секунди кожен житель області зможе самостійно отримати інформацію про річки та водойми нашого регіону, їх технічні характеристики, відношення до водозбірного басейну тієї чи іншої річки тощо.

Окрім водних об’єктів, вивчалося питання щодо стану наявних на території області гідротехнічних споруд та потреби в їх реконструкції. Варто зазначити, що біля 600 з них є безхазяйними і потребують взяття на баланс. Крім того, переважна більшість гідроспоруд перебуває у незадовільному стані і потребує значних капіталовкладень для проведення робіт з їх реконструкції. Наразі триває пошук шляхів вирішення зазначеної проблеми.

 

Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації,
Деснянське басейнове управління водних ресурсів

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини