Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:21:15

Корюківська лікарня застосовує новітні медикаменти для лікування COVID-19. Які мають результати

07.12.2021   06:44Агенцiя

На початку вересня наша держава отримала гуманітарну допомогу від американської благодійної організації Direct Relief - інноваційні лікарські препарати для боротьби з коронавірусною інфекцією. Невдовзі вони були доставлені в різні регіони України.

Корюківська ЦРЛ теж їх отримала й понад половину вже використала. Сусіди.Сіty про те, кому і як застосовують медикаменти та як оцінюють медики результати лікування.

Про інноваційні медпрепарати розповіла Наталія Коленченко, медична директорка КНП «Корюківська центральна районна лікарня». Як лікарка-терапевт Наталія Олексіївна також очолює одне з трьох інфекційних відділень райлікарні.

- Ідеться про препарати бамланівімаб та етесевімаб – антитіла проти ковіду, - пояснила Наталія Коленченко. – Для лікування однієї людини три флакони цих ліків поєднують і крапають. Централізовано через управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА наша лікарня отримала 30 доз цих антитіл, яких вистачить на лікування 30-х хворих. Станом на 30 листопада ми використали 17 доз. Ці препарати безплатно розподілялися по районах і є безплатними для хворих, хоча насправді вартують дорого – одна доза (три флакони) близько тисячі доларів.

Кому застосовують

Бамланівімаб та етесевімаб використовують при стаціонарному лікуванні хворих за направленням сімейних лікарів.

Застосовувати їх можуть пацієнтам, які отримали позитивний ПЛР-тест на коронавірус і мають загрозу тяжкого перебігу недуги: людям 65 років і старшим, хворим на цукровий діабет, ожиріння, гіпертонічну хворобу, хронічні бронхіти, астму, тим, хто
переніс інсульт чи інфаркт тощо. Тобто пацієнтам, у яких швидше може розвинутися
двобічна пневмонія й дихальна недостатність.

- Важливо: бамланівімаб та етесевімаб показаний тільки на початковій стадії захворювання на коронавірус, тобто не пізніше, ніж на 5-7 день від моменту, коли з’явилися ознаки недуги, – наголошує лікарка. - Якщо людина хворіє довше, їхнє застосування вже не буде ефективним. Уводяться ліки в умовах стаціонару, тому що від чужорідних антитіл у хворого можуть з’являтися алергічні реакції чи підвищуватися температура. Отже, потрібен нагляд лікаря.

Результати лікування

Дія препаратів спрямована безпосередньо на вірус. Ліки не дають йому можливості потрапити в клітини й потім розмножуватися. А відтак ці ліки запобігають виникненню ускладнень і прискорюють процес одужання пацієнтів.

З 17 хворих на коронавірус, які пройшли лікування із застосуванням американських препаратів, за 15-ма спостерігала Наталія Коленченко. Лікарка зазначає, що результат отримали хороший. У цих пацієнтів недуга не дала жодних ускладнень, зокрема, не розвинулася дихальна недостатність, а ураження легень склало лише 2-5%. Усі хворі за 5-7 днів перебування в стаціонарі були виписані додому.
* * *
З відкритих джерел відомо, що 4 вересня в Україну було доставлено 20 тис. флаконів бамланівімабу (Bamlanivimab) та 40 тис. флаконів етесевімабу (Etesevimab) вартістю 20 мільйонів доларів. Ці препарати включили до протоколу лікування COVID-19 в Україні. За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, обидва препарати зареєстровані Управлінням з продовольства та медикаментів США (FDA).

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини