Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:57:43

Доступні інсуліни на Чернігівщині: понад 1200 пацієнтів із цукровим діабетом отримали ліки за е-рецептом

15.10.2021   14:34Агенцiя

З 1 жовтня інсуліни додали до програми “Доступні ліки” — це значно покращило доступ пацієнтів із цукровим діабетом до лікування.

Кількість аптек, де пацієнт може отримати інсулін, у регіоні збільшилась у майже 5 разів.

На початку жовтня препарати інсуліну увійшли у програму реімбурсації. За перші два тижні у Чернігівській області 1236 пацієнтів із цукровим діабетом отримали необхідні препарати безоплатно або з невеликою доплатою в аптеках. Загалом за два тижні аптеки погасили 1662 рецепти на інсуліни.

“Із розширенням програми реімбурсації в Чернігівській області помітно зріс доступ пацієнтів до препаратів інсуліну: стало вп’ятеро більше аптек, де ліки можна отримати безоплатно або з частковою доплатою — зараз їх уже 163”, — повідомила директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна.

У програму включено 76 препаратів інсуліну та їх аналоги швидкої, середньої, тривалої дії та комбіновані. З них 47 — повністю безоплатні.

Інструкція: Як отримати інсулін за електронним рецептом

1. Зверніться до ендокринолога, який складе ваш індивідуальний план лікування і внесе його в Електронну систему охорони здоров’я. В плані лікування ендокринолог зазначає тип інсуліну, який потрібен саме вам, дозування тощо. На основі цієї інформації генерується електронний рецепт.

2. Перший електронний рецепт на інсулін виписує ендокринолог. З 1 жовтня паперові рецепти ендокринологи не виписують. Якщо ви маєте на руках паперовий рецепт, виписаний до 30 вересня, то можете отримати за ним ліки до 31 жовтня. З 1 листопада отримати інсулін можна буде лише за електронним рецептом.
 
3. Сімейний лікар також може виписувати рецепти на інсулін на основі плану лікування, який створив ендокринолог. Однак сімейний лікар не може змінювати план лікування. Тому якщо потрібно змінити дозування чи тип інсуліну — зверніться до ендокринолога.  

4. Коли лікар випише електронний рецепт — ви отримаєте повідомлення на ваш мобільний телефон з номером рецепту та кодом підтвердження.  

5. Виберіть зручну для вас аптеку, яка має договір з НСЗУ на видачу інсулінів.
Знайти аптеки допоможе мапа з аптеками на дашборді НСЗУ —  “Електронна карта аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів”. У лівому крайньому стовпчику виберіть потрібну вам область, населений пункт та у вікні “Тип договору” — інсулін безоплатно або з доплатою. Карта покаже вам перелік аптек, де можна отримати інсуліни.

Або шукайте аптеку з наліпкою “+Інсуліни”.
Також про найближчу аптеку можна запитати у оператора контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

6. Завітайте до обраної аптеки. Назвіть аптекарю номер електронного рецепту та код підтвердження. Отримуйте інсулін безоплатно або з невеликою доплатою.

7. У випадку, якщо у вас немає телефону. Лікар, який виписує вам електронний рецепт, може роздрукувати рецепт на папері. Саме його і показуйте аптекарю.  

Якщо в аптеці немає потрібного типу інсуліну, то його можна замовити. Це безоплатно. Аптека не має права відмовити вам у цій послузі, оскільки вона підписала договір з НСЗУ. Якщо вам відмовили, зверніться до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.
 

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини