Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:47:43

Не варто нехтувати вакцинацією проти COVID-19

15.10.2021   13:27Агенцiя

В Україні загалом та на Чернігівщині зокрема спостерігаються незадовільні темпи щеплень проти коронавірусної інфекції

Причина криється у недостатній  інформованості громадян щодо наслідків зараження  COVID-19, шляхів передачі  інфекції та загальної загрози, яку хвороба  несе людству у цілому.
Нагадаємо: коронавірус COVID-19, що спричиняє хворобу, віднесений до особливо небезпечних інфекцій, передається від людини до людини респіраторно-крапельним і контактним шляхом. Найбільш небезпечним є контакт з хворим.
В Україні на 2021-2022 роки розроблена Дорожня карта впровадження вакцинації від гострої респіраторної хвороби COVID-19. Вона передбачає зменшити як захворюваність, так і смертність після зараження збудником цієї недуги.
Втім, на жаль, сьогодні стаціонарні  відділення лікарень заповнені хворими із симптомами коронавірусної інфекції різних ступенів  важкості. Дехто з них потребує не тільки  загальної  терапії, а і навіть реанімаційних заходів, зокрема, кисневої підтримки. А все через те, що більша частка людей, які  опинилися на  реанімаційних ліжках, не вдалися до щеплення, нехтуючи порадами  медиків щодо необхідності такого дійового метода  профілактики захворювання. Так, за даними електронної системи охорони здоров’я, 97,1% людей, яких госпіталізували з COVID-19 у вересні в Україні, були невакцинованими, тобто не отримали двох доз антиковідної вакцини. Загалом серед українців, яким діагностували коронавірусну хворобу в цей період, 95,7% не були повністю вакциновані. Це є ще одним доказом того, що вакцинація діє та захищає від важкої форми COVID-19.
Раніше повідомлялось, що 98,3% осіб старше 60 років, які померли внаслідок коронавірусної хвороби з 26 червня по 26 вересня 2021 року, були невакциновані, а 97% госпіталізованих з COVID-19 серед цієї вікової групи не отримали повного курсу вакцинації.
Данні факти змушують громадян замислитися над тим, чи варто передчасно піти із життя через коронавірус, піддаючи небезпеці захворіти своє оточення, рідних та близьких, чи все ж  своєчасно зробити щеплення і мати майже стовідсоткові шанси уникнути інфекції повністю або перехворіти на  ковід у легкій формі.
Нині кожен житель України, незважаючи на належність до групи професійного або медичного ризику, може захистити себе від COVID-19. Згідно наказів Міністерства охорони здоров’я України процедура вакцинації спрощена і кожен охочий без бюрократичної тяганини, попередньої реєстрації, черг та пріоритетності може отримати щеплення. Вакцинація якомога більшої кількості українців – запорука формування колективного імунітету та здійснення загальної мети – припинення поширення коронавірусної хвороби COVID-19.
Щеплення в Україні наразі здійснюють переважно чотирма вакцинами: Comirnaty від Pfizer-BioNTech, Moderna, CoronaVac від Sinovac Biotech і AstraZeneca (Covishield, SKBio). Усі вакцини, які зареєстровані в Україні, – безпечні, ефективні та передбачають застосування двох доз препарату. Використовуються вакцини для того, щоб в організмі людини створити захист від вірусу та безпечно виробити імунітет до хвороби.
 Як би там не було, але кожен відповідає за своє здоров'я.  На жаль, ліків від коронавірусу COVID-19 не існує, до того ж він мутує і стає більш заразним та викликає більш важкі форми захворювання. Тому, щоб захистити себе кожен може обрати для цього найближчий пункт щеплення, яких на Чернігівщині достатньо. Адреси та контакти на list.covid19.gov.ua.
 Крім того,  медичні працівники проводять вакцинацію на базі закладів охорони здоров’я у кабінетах щеплень та пунктах щеплень, а також мобільними бригадами, які виїжджають до організованих колективів, професійних груп та маломобільних громадян. Для правильної організації роботи необхідно здійснити запис на вакцинацію, для чого звернутися (зателефонувати) до свого сімейного лікаря або реєстратури закладу охорони здоров’я. А у пунктах масового щеплення громадян це зробити ще простіше – достатньо з паспортом відвідати його, причому без попереднього запису. Але головне – прийти туди із бажанням захиститися від підступної хвороби.
Управління охорони здоров’я звертається до керівників органів місцевого самоврядування, керівників підприємств різних форм власності, лідерів релігійних громад, кожного громадянина – зробіть все щоб убезпечити близьких, підлеглих, друзів! Не зволікайте  та вакцинуйтесь вже сьогодні!

 Прес-служба Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації  

 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини