Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 7 травня, 13:00:10

Увага! Підвищено розміри штрафів за випалювання рослинності та її залишків

20.09.2021   16:52Агенцiя

З березня цього року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки», який значно підвищив розміри штрафних санкцій за порушення вимог законодавства у сфері пожежної й техногенної безпеки.

Нині за випалювання стерні, луків, пасовищ тощо, а також рослинності, її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення передбачено накладення штрафів у розмірі:
— для громадян — від 3 060 до 6 120 грн;
— для посадових осіб — від 15 300 до 21 420 грн.
Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу:
— на громадян — від 6 120 до 12 240 грн;
— на посадових осіб — від 21 420 до 30 600.
Нагадуємо, що неконтрольоване випалювання сухої рослинності та її залишків несе велику загрозу довкіллю та шкодить здоров’ю людей.
При згоранні рослинних залишків у повітря вивільняються мікрочастинки диму, до складу якого входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали й низка канцерогенних сполук. Вони здатні викликати у людини захворювання дихальних шляхів, алергічні реакції та навіть онкологічні захворювання.
Також під час випалювання знищується усе біологічне різноманіття — всі види рослин, тварин і мікроорганізмів. Зростає ймовірність виникнення масових пожеж, особливо лісових.
Отже, підпали сухостою, недбале поводження з вогнем — це злочин проти природи, і за нього передбачена адміністративна відповідальність.
Враховуючи масштабність шкоди, яку наносять пожежі, звертаємось до всіх мешканців громад з проханням дотримуватись правил благоустрою та пожежної безпеки, не спалювати сміття та рослинні залишки.


Департамент екології та природних ресурсів
Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

На Чернігівщині є вакансії з наданням житла

На Чернігівщині є вакансії з наданням житла 09:31

Наразі в базі вакансій Чернігівської обласної служби налічується близько двох десятків пропозицій роботи з наданням житла.

Поліція розслідує обставини вибуху в банку в Чернігові: вміст сховищ та майно клієнтів не постраждали 09:27

6 травня близько 4-ї ранку до поліції надійшло повідомлення про вибух у приміщенні банку в центрі Чернігова. Вибухом пошкоджено будівлю та автівки, що були припарковані поруч. Постраждалих людей немає. Попередньо, внаслідок вибуху вміст сховищ банку також не постраждав. Заяв про зникнення майна від клієнтів банку до поліції не надходило.

Понад 11 тис. жителів Чернігівщини отримали безоплатні послуги з раннього виявлення раку за Програмою медичних гарантій

Понад 11 тис. жителів Чернігівщини отримали безоплатні послуги з раннього виявлення раку за Програмою медичних гарантій 09:25

З початку 2024 року 11 058 пацієнтів безоплатно зробили обстеження з ранньої діагностики новоутворень у лікарнях Чернігівської області.

Аудитори Чернігівщини попереджали міську владу про можливі проблеми з перевезенням пасажирів

Аудитори Чернігівщини попереджали міську владу про можливі проблеми з перевезенням пасажирів 09:12

В ході аудиту бюджету Чернігівської міської територіальної громади, завершеного в січні 2024 року, досліджувалось питання транспортного обслуговування населення, яке здійснювалося як комунальним, так і приватними підприємствами.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини