Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:56:26

Наш орієнтир – легальна робота в Україні

21.08.2021   19:01Агенцiя

Про те, чому так важливо подолати працю «в тіні» та платити кваліфікованим працівникам гідні зарплати, йшлося на засіданні «круглого столу», що відбувся днями в Прилуцькій райдержадміністрації.

 Тема обговорення - «Соціальне партнерство при вирішенні питань детінізації зайнятості населення та легалізації оплати праці». Ініціатор заходу – Чернігівський обласний центр зайнятості. Участь у засіданні взяли голова  Прилуцької райдержадміністрації Геннадій Луценко, голови об’єднаних територіальних громад,  представники Управління Держпраці в Чернігівській області та служби зайнятості. Головувала директор Чернігівського обласного центру зайнятості Лідія Падалка.

За її словами, станом на 1 серпня ситуація на ринку праці області має позитивні тенденції та ознаки стабілізації. Кількість безробітних суттєво зменшується в порівнянні з відповідною датою минулого року, стає меншим і навантаження на одне вільне робоче місце. Тому якщо не буде чергових локдаунів,  наприкінці цього року ринок праці вийде на докарантинний рівень. Серед проблем у сфері зайнятості, характерних для нашої області, Лідія Падалка назвала кризову демографічну ситуацію, трудову міграцію працездатного населення, тіньову зайнятість та дисбаланс попиту і пропозиції робочої сили.
«З початку 80-х років і донині спостерігається процес депопуляції населення, - сказала директор обласного центру зайнятості. - Дефіцит молодих кадрів в подальшому буде ще більш відчутним, а працівники віком старше 45 років та пенсіонери, які готові працювати, фактично стануть безальтернативним трудовим ресурсом для місцевих роботодавців».

Лідія Падалка зазначила, що головним чинником, який зумовлює відтік робочої сили до столиці та за кордон і сприяє поширенню тіньової зайнятості, є низька заробітна плата. Натомість її гідний рівень мотивуватиме людей працювати легально і вдома.

«Станом на 1 серпня в базі даних обласної служби зайнятості були актуальними 1090 вакансій, - сказала вона. – З них кожна четверта із мінімальним розміром оплати праці, у половині – зарплата до 9 тис. гривень і лише 1,5% - були «дорожчими» за 15 тис. До речі, заробітна плата, яку роботодавці виставляють у вакансіях, що подають до служби зайнятості, на 40% менша, ніж середня в області. Звісно, оперативно укомплектувати такі пропозиції роботи не просто, та й висококваліфіковані фахівці відмовляються працювати за таку оплату. Водночас конкурентний розмір зарплати – це швидкість та якість укомплектування вакансій».

Служба зайнятості не стоїть осторонь цих проблем і постійно проводить активну інформаційно-роз’яснювальну роботу як серед безробітних, так і роботодавців щодо переваг офіційного працевлаштування, наслідків тіньової зайнятості і зарплат «в конверті» та популяризації легальних пропозицій роботи з гідною оплатою праці.

За словами Лідії Падалки, наразі у центрі уваги служби зайнятості є оперативне працевлаштування шукачів роботи та збільшення кількості вакансій з гарними умовами праці. «Мета застосування нових підходів у роботі та удосконалення традиційних послуг – це бажання служби відповідати вимогам часу та залишатися надійним соціальним партнером для наших клієнтів», - сказав вона.
На засіданні «круглого столу» також йшлося про перспективи розвитку Прилуцького району та залучення інвестицій в його розвиток, наслідки неформальної зайнятість для економіки і соціального захисту громадян,  можливості співпраці служби зайнятості з об’єднаними територіальними громадами щодо вирішення проблем безробіття та надання послуг її жителям.
Виступаючі були одностайні в тому, що легалізація заробітної плати та зайнятості населення – загальна проблема і відповідальність всіх державних органів, роботодавців та найманих працівників, тому й вирішувати її слід спільними зусиллями.
Подібні заходи наразі активно проводяться в усіх територіальних громадах області.

Валентина Федусь

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини