Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 06:51:23

У Чернігові з'явиться перша у місті локальна станція доочистки та знезалізнення води

21.08.2021   11:28Агенцiя

Через значний вміст заліза у воді, яка видобувається на ВНС-2 «Подусівка» та накопичення осаду в трубах, від мешканці деяких районів міста періодично надходять скарги на якість питної води.

Наприкінці вересня 2021 року КП «Чернігівводоканал» планує запустити першу в місті Чернігові локальну станцію доочистки та знезалізнення, після чого якість питної води в житловому масиві по вулиці Козацька має покращитись.

Чернігівська вода – ідеальна, але…

Про високу якість питної води в місті Чернігові знають по всій Україні. Наше місто – одне з трьох, де воду можна пити прямо з-під крану. Мешканці Чернігова є споживачами необробленої (природної) води, отриманої безпосередньо з підземних джерел питного водопостачання.

Те, що артезіанська вода не проходить процедуру обробки, є, з одного боку, перевагою, а з іншого – проблемою, через яку на вулицях Козацька, Льотна, 1-й Гвардійської Армії та в районі Ремзаводу споживачі періодично отримують воду з осадом бурого кольору. Справа в тому, що саме в зазначені точки на карті нашого міста є кінцевими для зони дії ВНС-2 «Подусівка». Тому, весь осад заліза, разом з водою, збігає саме сюди і, періодично з’являється в кранах споживачів.

Зазвичай, найкращим варіантом було б очистити воду від осаду заліза безпосередньо на ВНС-2, але вартість такої станції водопідготовки перевищує фінансові можливості КП «Чернігівводоканал».

 

Чи всю воду в Чернігові потрібно очищувати

Якщо говорити про якість питної води в Чернігові, то можна стверджувати, що ідеальною для споживання є вода, яка видобувається на ВНС-3 «Бобровиця». Якість цієї води відповідає всім високим стандартам і сьогодні не потребує додаткового доочищення.

Через наявність станції водопідготовки можна назвати ідеальною і воду з ВНС-5 «Хімволокно». Але воду з цієї насосної станції споживає незначна кількість населення, адже територія колишнього «Хімволокно» віддалена від житлової забудови Чернігова. Свого часу керівництво підприємства пропонувало Киїнській ОТГ прокласти до трьох кілометрів водопроводу і отримувати воду високого ґатунку, але ідея не знайшла підтримки у керівництва громади. Наразі Киїнка, Трисвятська Слобода та Зарічне отримують воду із свердловини «Зарічна». За результатами аналізів у воді з цієї свердловини підвищений вміст заліза. Через це, відповідно до норм законодавства, вартість води для споживачів нижча на 20%.

На ВНС-1 «Ялівщина» також видобувається якісна вода, яку споживають мешканці району вулиці Героїв Чорнобиля та центральної частини міста.

Вода, що видобувається в зоні дії ВНС-4 «Полуботки» поки що відповідає ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», але в подальшому, швидше за все, вона також потребуватиме доочищення від зайвого заліза. Тобто, і тут, для забезпечення населення якісною водою, треба планувати будівництво станції знезалізнення.

 

Перша локальна станція знезалізнення запрацює наприкінці вересня

Саме через брак коштів керівництвом Чернігівського водоканалу було запропоновано збудувати в місті декілька локальних станцій знезалізнення. Це дасть можливість хоча б частково вирішити проблему водозабезпечення там, де вона відчувається найбільш гостро.

Підготовчі роботи для монтажу станції знезалізнення по вул. Козацька, 26А, вже виконано. Наразі в м. Київ закінчується монтаж обладнання на базі морського контейнеру.

21 серпня станцю знезалізнення буде доставлено в Чернігів, де розпочнеться її підключення до водопроводу

Станція доочистки та знезалізнення питної води, яка будується за адресою вулиця Козацька, 26А, стане для міста експериментальною. Аналогічні станції вже працюють в інших містах України. Принцип її роботи дещо відрізняється від принципу роботи станції водопідготовки, яку КП «Чернігівводоканал» планує збудувати в районі ВНС-2.

Від того, наскільки якісно нова станція по очищатиме воду, залежить доля ще двох проєктів, розроблених комунальним підприємством: це проєкти двох локальних станцій знезалізнення по вулиці Льотна.

Фінансування будівництва станції знезалізнення по вулиці Козацька, 26А здійснюється в рамках інвестиційної програми КП «Чернігівводоканал» за кошти підприємства. Вартість станції знезалізнення 6 647 972,14 грн. з ПДВ.

Важливим моментом є те, що станція знезалізнення буде зменшувати вміст заліза у воді, не впливаючи на загальний склад мінералізації води. 

За інформацією КП «Чернігівводоканал»

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.