Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 04:26:41

День боротьби із гепатитами: що треба знати про хворобу?

28.07.2021   17:36Агенцiя

Його мета – підвищення обізнаності громадськості щодо симптомів, методів діагностики, лікування та профілактики гепатитів, а також привернення уваги урядових та неурядових організацій до необхідності надання підтримки людям, що живуть з цією хворобою.

За статистикою ВООЗ, у середньому кожна дванадцята людина в світі  - носій вірусу гепатиту В або C. На жаль, ці дані перевищують показники, наприклад, ВІЛ-інфікованих або хворих на рак. Втім, незважаючи на це, рівень обізнаності людей про гепатити вкрай низький як через слабку  інформаційну роботу лікарів  первинної ланки, так і небажанням людей  визначити ймовірні ризики для свого здоров’я.
Так Україна належить до країн з середнім рівнем поширеності вірусних гепатитів. Тобто, майже 3% населення живуть із цим захворюванням, причому значна частина з них (іноді до 90% у різних регіонах України) навіть і не здогадується, що вже має це захворювання, адже воно певний  час не дається взнаки. За деякими даними, нині на Чернігівщині на обліку у медиків перебуває понад 1500 людей з гепатитом С та близько 300 людей, в яких діагностовано гепатит В. Доволі часто вірусний гепатит діагностується випадково, коли людина звертається до лікаря з іншого приводу.
Існує вісім типів вірусів гепатиту: A, B, C, D, E, J, F, TT. Вірусний гепатит А та Е – це гострі кишкові інфекції з переважним ураженням печінки. Джерелом зараження є хвора людина в початковому періоді захворювання. Вірус гепатиту А передається через забруднену воду, продукти харчування, брудні руки за умов недотримання гігієнічних норм. Гепатити B і C передаються при порушенні цілісності шкірних покривів, зокрема статевим шляхом, під час пологів, хірургічним шляхом, під час переливання крові та її компонентів, внаслідок використання нестерильних інструментів та виробів медичного призначення, під час пірсингу, татуювання, а також через засоби для дотримання особистої гігієни (зубна щітка, бритва, ножиці).
 Загалом симптоми при гепатиті залежать від типу вірусу і можуть проявлятися:
    • збільшенням печінки;
    • болем у правому підребер’ї, відчуттям важкості у цій ділянці;
    • диспепсичними явищами;
    • жовтяницею та свербінням шкіри;
    • підвищенням температури тіла;
    • нудотою, блювотою;
    • потемнінням сечі та знебарвленням випорожнень;
    • загальною слабкістю та зниженням працездатності.
Також можуть  з’являтися і інші симптоми, не характерні для інфекційного захворювання, але які свідчать про потрапляння збудника до організму. Тому визначити характер захворювання можливо лише за допомогою ретельних тестів та аналізів. Якщо людина  відчуває ті або інші симптоми, їй необхідно звернуся до свого сімейного лікаря.
Слід пам’ятати: зазвичай будь-який вірусний гепатит – пожиттєве захворювання, яке потребує  частого звернення до спеціаліста для корегування лікування та консультації.
 Задля уникнення захворювання на гепатит А і Е слід: дотримуватися правил особистої гігієни, вживати лише термічно оброблену їжу, ретельно мити овочі, фрукти, ягоди й зелень, кип’ятити воду, не пити з відкритих джерел.
Натомість головним засобом профілактики вірусного гепатиту В і D є вакцинація. Відповідно до рекомендацій ВООЗ, усі діти грудного віку мають отримувати вакцину проти гепатиту В якомога раніше, бажано протягом 24 годин після народження. Оскільки зараження вірусом гепатиту D неможливе без присутності вірусу гепатиту В, вакцинація – надійний захист від вірусу гепатиту D. Вакцинуватися проти гепатиту В можна в будь-якому віці.
На жаль, наразі не існує вакцини проти вірусного гепатиту С, тому рекомендовано такі засоби профілактики, як застосування бар’єрних контрацептивів, користування засобами разового (шприци, голки, крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала тощо) та індивідуального (зубні щітки, леза для гоління, контактні лінзи) призначення, використання засобів індивідуального захисту (рукавичок, окулярів, фартухів тощо) у медичній практиці, користування стерильним інструментарієм багаторазового призначення (манікюрний, стоматологічний, хірургічний, лабораторний, інструмент для пірсингу, татуажу тощо).
Попередження професійних заражень у закладах охорони здоров’я досягають чітким дотриманням правил протиепідемічного режиму, особливо у гемодіалізних, хірургічних, гінекологічних, пологових, стоматологічних та інших відділеннях, у лабораторіях, де медичний персонал контактує з кров’ю. При виконанні будь-яких парентеральних втручань та маніпуляцій необхідно використовувати гумові медичні рукавички.
Додамо: кожна людина старша за 18 років мала б обстежуватися на маркери вірусного гепатиту С хоча б раз у житті. Повторне тестування раз на рік рекомендоване наступним категоріям населення:
    • споживачі наркотиків ін’єкційним або інтраназальним шляхом (включаючи тих, хто вживав наркотичні засоби ін’єкційним/інтраназальним шляхом хоча б один раз);
    • споживачі інтраназальних наркотичних засобів;
    • чоловіки, що мають секс з чоловіками;
    • пацієнти, які перебувають на гемодіалізі;
    • особи, які мали маніпуляції пов’язані з контактом з кров’ю та порушенням цілісності шкіри в медичних та немедичних закладах, у випадку якщо є підозра щодо недотримання заходів з інфекційного контролю коли протягом року особа отримувала стоматологічні втручання чи хірургічні маніпуляції або у випадках коли протягом року особа отримувала стоматологічні втручання чи хірургічні маніпуляції, пов’язані із контактом з кров’ю більше 1 разу;
    • особи, які перебували/ють у місцях позбавлення волі,
    • медичні працівники та інші працівники, які у зв’язку із виконанням службових обов’язків мали порізи, уколи предметами,  що містять сліди крові, чи інший контакт з інфікованою вірусом гепатиту С кров’ю чи рідиною;
    • донори крові;
    • особи, які живуть з ВІЛ.
Тестування на маркери гепатиту С рекомендують у разі, якщо в особи цироз печінки, гепатоцелюлярна карцинома, захворювання печінки, причини якого не з’ясовані, патологічні зміни функціональних проб печінки, УЗД або еластографії печінки поза межами норми.
  Отже, не  варто нехтувати такою проблемою сьогодення, які вірусні гепатити. Слід пам’ятати – своєчасне звернення до лікаря здатне суттєво  покращити якість життя людини, що живе із цим захворюванням.

Прес-служба Управління охорони здоров’я
Чернігівської облдержадміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини