Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 16:56:41

Викрили схему ухилення від сплати податків на 15 мільйонів гривень

10.07.2021   08:46Агенцiя

Про те, до яких схем вдаються окремі господарники аби занизити суму податків, розповіла заступник начальника Головного управління ДПС у Чернігівській області Ольга Корнієвська.

Майже рік у зв’язку з карантинними обмеженнями, пов’язаними з COVID – 19, контролюючі органи не проводили перевірок платників податків, які формували податковий кредит за рахунок оформлення ризикових операцій з придбання товарів або послуг. Наразі податківцями області викрито схему розкрадання бюджетних коштів.

Так, в поле зору податківців потрапив суб’єкт господарювання, який протягом 2019-2020 років, маючи обсяги продажу понад 450 млн грн., не сплатив до бюджету жодної гривні податку на додану вартість.

Дане підприємство займається будівництвом, капітальним ремонтом, утриманням доріг державного та місцевого значення на території Чернігівської, Сумської, Київської та Житомирської областей та є неодноразовим переможцем публічних закупівель, які фінансуються за державні кошти, замовниками робіт є державні департаменти та управління зазначених областей.

Податковими аудиторами Головного управління ДПС у Чернігівській області в ході проведення документальної позапланової виїзної перевірки встановлено, що крім звичайного бітуму, асфальту, щебеню, піску, переважно за державний кошт, дане підприємство освоїло використання нового компоненту, який має назву «схемний податковий кредит».

При формуванні ризикового податкового кредиту з ПДВ підприємство задокументувало отримання бітуму, піску, щебеню невідомого походження більш як від 30 постачальників. Фактично ці контрагенти - постачальники, використовуючи так звані «скрутки ПДВ» лише умисно формували податкову вигоду для даного підприємства, з метою несплати ним ПДВ. Наприклад, при постачанні бітуму у контрагента відсутнє придбання бітуму, натомість, його податковий кредит з ПДВ сформовано за рахунок придбання одягу та продуктів харчування.

Такі підприємства не мали можливості реального постачання будівельних матеріалів у зв’язку з відсутністю найманих працівників, виробничих ресурсів, є фігурантами у кримінальних провадженнях. Ділки, які залучені до ланцюга постачання, звітували з ПДВ лише декілька місяців, а саме, в період надання податкової вигоди вищезгаданому будівельному підприємству та іншим платникам податків.
    
В результаті такої оборудки, з використанням  схемного податкового кредиту, підприємство ухилилось від сплати до бюджету податку на додану вартість на суму 15 мільйонів гривень.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.