Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:29:24

Анна Коваленко взяла участь у створенні 200-метрового Рушника Єдності

05.06.2021   16:16Агенцiя

Голова Чернігівської обласної державної адміністрації відвідала «Обласний центр народної творчості», де долучилася до виготовлення 200-метрового Рушника Єдності.

Цей витвір народного мистецтва створюється за ініціативи Анни Коваленко в рамках відзначення 30-річчя Незалежності України. Над створенням рушника працюють представники всіх 57 територіальних громад Чернігівщини, члени національно-культурних товариств, громадських організацій, творчих колективів, різновікових та соціальних груп, загалом більше 200 чоловік.

— Створення цього рушника — символічне дійство: воно демонструє, що спільною працею ми можемо творити унікальні речі. Кожна громада області залишить свій неповторний орнамент на полотні з Чернігівського льону, який і створить неповторний вишитий світ нашого Придесення. Саме для цього ми започаткували та реалізуємо цей проєкт, – прокоментувала подію голова ОДА.

Полотно шириною 220 см за допомогою вибійки прикрашається традиційним для Чернігівщини народним орнаментом. Майстри використовують старовинну техніку виготовлення вибійки (тканини з нанесеним візерунком), яка була винайдена у перших століттях нашої ери. Для нанесення фарби використовували дерев’яну дошку, на гладкій поверхні якої й вирізьблювали декор.

— Техніка виготовлення рушника підібрана не випадково. Ми маємо археологічні докази, що вона була дуже популярною на Чернігівщині за часів Русі, – зазначила Анна Коваленко.

Підготовка до реалізації проєкту розпочалася в квітні: був створений ескіз, зшита основа та вирізблювалися «штампи». Робота триватиме ще близько місяця: щодня наноситься 10 метрів візерунка, на сьогодні вже готова чверть. Урочиста церемонія розгортання Рушника Єдності запланована на 28 червня у рамках заходів до Дня Конституції. Рушник претендуватиме на включення до Книги Рекордів України.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини