Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 12:06:05

Відверта розмова про патріотизм і псевдопатріотизм

08.05.2021   13:21Агенцiя

5 травня у Чернігові в офісі регіонального представництва Українського інституту національної пам’яті в області проведено онлайн-круглий стіл на тему «За що воюють українці, або анатомія патріотизму».

Це обговорення відбулося в рамках спільного просвітницького проекту чернігівського регіонального представництва Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті та громадської організації «Українська Ініціатива». Автор ідеї — Юрій КОСЕНКО, голова правління ГО.

Приводом до відвертої розмови стали деякі негативні явища в суспільстві після недавньої чергової ескалації дій російського агресора проти України.

«Ми дуже чітко повинні розуміти, що держава – це не президент, не засіб для досягнення якихось вузьких корпоративних цілей, не сукупність посад. Держава – це складний і багаторівневий суспільний феномен, складовою частиною якого є кожен громадянин. Обов’язок кожного свідомого громадянина, кожного справжнього патріота полягає в тому, щоб докладати усіх можливих зусиль для захисту, підтримки й розвитку рідної держави. У нашому випадку визнання ідеї Української Державності у якості найвищої та безумовної цінності і є тим спільним знаменником, який має об’єднувати справжніх патріотів. Я наголошую на слові «безумовної» саме тому, що воно дозволяє уникнути численних «якби», — нескінченного переліку умов, за яких псевдопатріот нібито готовий виявити жертовність по відношенню до своєї держави. Ці речі, на перший погляд, здаються дуже простими, але насправді вони складні, оскільки вимагають високого рівня свідомості й готовності зробити незворотний особистий вибір у критичний момент», — наголосив Юрій КОСЕНКО, голова правління громадської організації «Українська Ініціатива».

«Понад сім років у нас триває війна з російським агресором. Ворог жорстокий і підступний. Ми це добре розуміємо. Шкода, що приходиться в цей час обговорювати прості, нібито зрозумілі, засадничі речі. Російський імперіалізм — наш системний ворог, жертвами якого в сукупності стало більше українців, ніж від усіх інших загарбників разом узятих. Один тільки Голодомор-геноцид 1932-1933 років скільки коштував жертв Українському народу! Нам треба захищатися, це наш обов’язок!», — зауважив Сергій ГОРОБЕЦЬ, кандидат історичних наук, співробітник Українського інституту національної пам’яті.

«Такі Герої з великої літери, як Левко Лук’яненко, здоров’я, життя поклали за волю України, за кожного з нас. А в Чернігові громада не в силах вулицю Рокоссовського, на якій наш земляк певний час жив, перейменувати на честь автора Акту проголошення незалежності України. Ось вам і патріотизм…», — нагадав він неприємний факт.

«Патріотизм — це означає любити, захищати Україну і словом, і ділом. Кожен може внести посильний вклад на своєму місці, не лише на фронті, а й в тилу. Псевдопатріоти в час небезпеки для своєї країни думають замість цього про еміграцію — втечу, а не її захист.  Коли небезпеки немає, вони публічно хваляться які вони «патріоти», вимагають, вигадують собі різні почесні звання і нагороди, різні преференції… Реальний, справжній патріот НЕ вимагає визнання і нагород для себе, це обов’язок держави і суспільства, функція національної пам’яті. Він щиро і безкорисно робить справу відповідно власним переконанням. Згадаємо такий приклад. Роман Шухевич, головний командир Української повстанської армії, голова Організації українських націоналістів самостійників-державників, у 1944 році, коли внаслідок вигнання нацистських окупантів в Україну повертався комуністичний тоталітарний режим, міг як провідник виїхати в еміграцію, щоб із безпечної відстані керувати визвольною боротьбою. Проте, він сам свідомо залишається в Україні зі своїм народом, дає наказ, щоб всі командири УПА і ОУН теж залишилися захищати свій народ. Р. Шухевич знав, що загине, це був свідомий вибір, це і є просто патріотизм із великої літери. Такими є сучасні Захисники України, які щодня ризикують життям задля кожного з нас, задля України», — підкреслив Сергій БУТКО, модератор, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в області.

«Патріотизм — стан душі, патріот справами реалізує свою любов, відданість Україні. Це НЕ джерело прославлення, збагачення, кар’єрного зростання. «Псевдопатріоти» несуть не меншу, а можливо більшу загрозу для національної безпеки, чим відверті вороги нашої країни. Хоча б тому, що останніх легше ідентифікувати та захиститися від них», — одностайний висновок учасників онлайн-круглого столу.

Олександр МАЙШЕВ, член Національної спілки журналістів України

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини