Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:54:59

Попри зростання захворюваності на ковід, карантинні заходи в Чернігові можуть скоригувати – як неефективні

21.04.2021   11:31Агенцiя

За останній тиждень до «червоної зони» за рівнем епідемічної небезпеки по COVID-19 увійшла ще Полтавщина, тепер з таким епідемічним статусом в Україні 12 областей.

Разом з тим, за інформацією, оголошеною публічно  керівником МОЗ, є підстави для обережного оптимізму, оскільки за останні дні ріст захворюваності трохи зменшився. Але в абсолютних цифрах захворюваність все ще висока. Про це повідомила на щотижневій розширеній нараді в Чернігівській міській раді заступниця начальника міського управління охорони здоров’я Ольга Малець.

- У Чернігові по тижневих показниках ми теж, хочеться сподіватися, що вийшли на плато, показники дещо стабілізуються. Але, на жаль, за двома ключовими показниками - за коефіцієнтом виявлення хворих і рівнем госпіталізації - ми ще перевищуємо граничні цифри. А по рівню госпіталізації Чернігів взагалі попереду всієї України [зараз 380 госпіталізованих, і весь їх було 326 і більше, а 19 квітня – аж 399]. І ці показники знижуються дуже-дуже потроху. Якщо темпи не прискоряться – ми в червоній зоні пробудемо ще чимало, - Ольга Малець.

Співвідношення виписки/поступлення поки що на користь останнього.

Важкість випадків, з якими люди потрапляють у стаціонар, підвищилася.

Кількість померлих від ковіду в закладах охорони здоров’я Чернігівської міської ради за минулий тиждень - 25 і за позаминулий – 19. Це рівні летальності, які перевищують усі що були за попередні тижні. В основному це люди віком 60+, але 12% - вже люди віку 44-50 років, і це теж має сильно тривожити, зазначила заступниця начальника медичного управління.

За цей період захворіло на ковід у місті 40 дітей, і це також більше ніж було будь-коли раніше, додала вона.

- Це значить, що люди досі не ставляться так як належить до дотримання карантинних норм. Колективна свідомість у нас не працює. Відсоток людей, які реагують і бережуться – 15-20. Всі заходи марні, якщо суспільство не ставиться до них свідомо. У продуктових супермаркетах і багатьох інших місцях досі скупчення людей і багато хто без масок або не надіває їх на рот і ніс, немає контролю за цим. Якщо ті заходи, які ми оголосили, не виконуються і не приносять жодного результату, то для кого вони потрібні? – прокоментував озвучені цифри чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Ситуація з ковідом, на переконання міського голови,  навіть гірша ніж нам показує статистика. Справжня кількість хворих, яким би було потрібно лікування в стаціонарі, може бути набагато більша. Але на межі 400 госпіталізованих, коли є навала чергових хворих з серйозними симптомами, їх зі стаціонару почали швидше виписувати. Тобто після зняття гострого стану, а не після повного одужання і ще пари днів про всяк випадок.

- Інакше в нас би було півтори тисячі госпіталізованих і ми з такою кількістю би просто не впоралися, - міський голова.

Разом з тим, роблячи висновок зі звіту керівника управління, він підкреслив: відверто треба казати, що реальних результатів карантинні заходи в умовах низької свідомості наших громадян не досягають. Тобто гаситься якийсь невеликий процент випадків, але через невідповідальне ставлення людей до застережень - недостатній. А в цей час малий бізнес несе збитки, багато людей не працюють і знаходяться в дуже важкій економічній ситуації.

Це значить, що потрібен аудит ефективності запроваджених карантинних заходів. Якщо вони неефективні  (а статистика підказує саме це), то їх навіть при такому високому рівні захворюваності треба переглядати.  

Міський голова дав з цього приводу кілька доручень. У тому числі – ще раз порадитися з керівниками міських лікарень щодо оптимальності та ефективності заходів та комісійно, за участю всіх відповідальних служб, визначитися з подальшими рішеннями щодо карантину.

- У нас будуть пасхальні і травневі свята. За логікою, треба протримати карантин до 10 травня. Але за реальним ефектом – я хочу почути вашу думку про те, що робити, - наголосив він.

Провести цю роботу міський голова доручив у період до вівторка.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини