Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:40:31

Обговорення ескізного проєкту "Реконструкція скверу ім. Попудренка в м. Чернігів". ВІДЕО

29.03.2021   14:58Агенцiя

На розгляд громадськості виноситься ескізний проєкт «Реконструкція скверу ім. Попудренка в м. Чернігів».

Сквер ім. Попудренка примикає до основного пішохідного маршруту міста, який починається від Катерининської церкви, проходить через Красну площу та переходить у проспект Миру. Зазначена локація користується неабияким попитом серед містян та гостей міста і входить до найпоширеніших туристичних маршрутів.

В умовах сьогодення благоустрій скверу виглядає візуально бідним і застарілим, а його загальний вигляд не відповідає сучасним критеріям організації громадського простору. Сквер потребує оновлення з урахуванням сучасних тенденцій дизайну міського середовища та якісного функціонального зонування.

У сучасному світі існує тенденція, яка спрямована на створення та благоустрій громадського простору, тому багато проїзних вулиць і площ стали пішохідними. Як приклад - Трафальгарська площа у Лондоні, площа Республіки у Парижі тощо. Чернігів має всі ресурси стати сучасним комфортним європейським містом. Міська сучасна урбаністика – це надання більш пріоритетного значення пішоходам та якісному озелененню, аніж автотранспорту.

Проєктні рішення передбачають перекриття руху автотранспорту по вул. Магістратській (у частині, що межує зі сквером) для формування нової пішохідної алеї. Завдяки цьому рішенню громадський простір стає більш відкритим, а також об’єднуються будівлі Чернігівської міської ради і Чернігівського обласного молодіжного центру (кінотеатру) зі сквером. У Чернігівському обласному молодіжному центрі планується створення вільного освітнього та просвітницького молодіжного простору, що дозволить самому скверу бути місцем “open-space” для молоді.

Зі сторони вул. Кирпоноса, запроєктовано автомобільну стоянку, що розрахована на 25 автомобілів і призначена для обслуговування відвідувачів скверу. Крім того, для користувачів екологічного транспорту на території скверу передбачено розміщення велосипедних парковок.

Громадсько-ділова зона території навколо скверу диктує характер функціонального зонування самої рекреації. Подібне оточення не припускає розміщення поблизу активних зон, проведення дозвілля на яких спричиняє високий рівень шуму. Навколишня забудова та пам’ятки історії, що знаходяться на ділянці проєктування, сприяють утворенню простору для відпочинку, спілкуванню з друзями та близькими, а також є буферною зоною для проведення свят та інших заходів.

Центральну алею скверу планується розширити та підкреслити групами струменів пішохідного фонтану, який буде представлено у вигляді лабіринту зі струменів води.

Передбачено облаштування газонів у формі витягнутих прямокутників. Горизонтальні лінії озеленення візуально продовжуються завдяки застосуванню у покритті доріжок граніту відмінного за розміром від іншого покриття. Всю ділянку скверу пронизують горизонтальні смуги граніту та зелені, що створюють лаконічний та стриманий образ рекреації, який підкреслено архітектурою оточуючих адміністративних будівель.

Проєктом запропоновано оновлення зовнішнього вигляду монументу братської могили 24-х радянських воїнів: облицювання пам’ятки металевими панелями з перфорованими іменами загиблих воїнів. У вечірній час передбачається підсвічування перфорованих написів. Напроти будівлі Чернігівської обласної державної адміністрації відведено зону для розміщення монументу пам’яті загиблим Героям Небесної Сотні.

Висловте свою думку онлайн (дорадче голосування).

На даний час сквер ім. Попудренка характеризується наявністю великої кількості дерев та інших зелених насаджень, частина яких досягли вікової межі, як наслідок – існує потреба у проведенні заходів з реконструкції. З метою забезпечення естетичної привабливості скверу проєктом планується висадка 128 дерев (граби, платани, сакури), а також майже 4000 декоративних кущів та багаторічних трав різних видів. Зазначені заходи з озеленення дозволять гармонійно поєднати зелені насадження із архітектурними композиціями скверу.
Покриття доріжок скверу планується виконати смугами граніту двох типів розмірів для підкреслення геометричного планування ділянки.
Запропонований варіант реконструкції скверу надає можливість для відпочинку як для громадян, котрі надають перевагу активному проведенню часу, так і тим відвідувачам, які полюбляють проводити вільний час у затишку на природі.

Пішохідний фонтан, який пропонується розташувати у сквері – це не лише візуальний елемент системи благоустрою скверу. Волога створює комфортний мікроклімат на головній алеї скверу, що в свою чергу дає необхідну прохолоду у центрі міста. Поєднання вологи фонтану та затінку високих дерев надасть можливість створити комфортне місце для відпочинку громади у літню спеку.

Одним з головних елементів проєкту, який робить його помітним і яскравим, є великі урбаністичні гойдалки «без вікових обмежень», котрі користуватимуться попитом не лише у дітей, але й серед дорослих. Даний елемент благоустрою сприятиме позитивному настрою відвідувачів скверу та поліпшуватиме його популярність серед мешканців міста та туристів.

Основна ідея проєкту реконструкції - відновлення суспільної функції простору в центральній громадсько-діловій частині міста, створення насиченого простору, що сприяє розміреному спогляданню. Проєктні рішення націлені на розкриття скверу з усіх боків для прийняття потоків людей, які проходять крізь «зелений коридор» центру міста. Оновлений сквер має стати центром громадського життя мешканців Чернігова та точкою тяжіння для туристів.

Чинним законодавством України передбачається проведення громадських обговорень щодо проєктів містобудівної документації, які заплановані до реалізації. Враховуючи те, що на даний час в Україні триває пандемія коронавірусу Covid-19, прийнято рішення провести голосування у режимі онлайн. Будь-які зауваження та пропозиції  просимо надсилати поштою за адресою:14000, м Чернігів, вул. Реміснича, 19 або на e-mail gkh@chernigiv-rada.gov.ua з позначкою «Сквер Попудренка, пропозиції та зауваження».

Термін розгляду пропозицій – до 1 травня 2021 року.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини